In English
Sami Toivonen

Sami Toivonen

Pariskunta Aino Havukainen ja Sami Toivonen työskentelevät yhdessä lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. Perhe asuu nykyisin Vammalassa.

Aino Havukainen (s. 1968) on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista 1992 ja toiminut sen jälkeen multimediasuunnittelijana sekä mainostoimistossa AD-tehtävissä. Freelancerina Havukainen on ollut vuodesta 1996. Sami Toivonen (s. 1971) valmistui graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista 1994 ja on työskennellyt freelancerina vuodesta 1996.

Sami Toivonen palkittiin sarjakuvistaan Kritiikin kannuksilla vuonna 1989. Havukainen ja Toivonen voittivat vuoden 2007 Finlandia Junior -palkinnon kirjallaan Tatun Patun Suomi. Kirja valloitti yleisön ja sitä myytiin huimat satatuhatta kappaletta ilmestymisvuotenaan. Tatu ja Patu -sarja on tehnyt läpimurron myös maailmalle.

Lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon, Tietopöllön, Havukainen ja Toivonen saivat 2010 Tatu ja Patu -kirjoistaan. ”Sarja on iloinen paraatiovi tietokirjallisuuden maailmaan”, palkintoperusteluissa todetaan. Tatu ja Patu on nähty myös teatterinäyttämöllä. Tamperelaisen Ahaa-teatterin Tatun ja Patun outo loma  sai ensi-iltansa syyskuussa 2009.