Tuomas Savonen valottaa uutuuskirjassaan “Moskovan mies vakoilun verkossa” amerikansuomalaisen Gus Hallin häkellyttävää matkaa terästyöläisten lakkojohtajaksi, Yhdysvaltain kommunistisen puolueen pääsihteeriksi, moninkertaiseksi presidenttiehdokkaaksi – ja lähipiiriin soluttautuneen myyrän pettämäksi FBI:n tiedusteluoperaation kohteeksi.
Arvo Kustaa Halberginä syntyneen Gus Hallin (1910–2000) elämää leimasivat vakoilu, pimeä raha ja kylmä sota. Hall johti yli 40 vuotta Yhdysvaltain kommunistista puoluetta, jolle virtasi rahaa Neuvostoliitosta. Noustuaan kommunistisen puolueen johtoelimiin hän joutui syytetyksi vuoden 1949 suuressa kommunistioikeudenkäynnissä ja päätyi vuosiksi liittovaltion vankilaan.
Vankilasta vapauduttuaan Hall johti yli 40 vuoden ajan Yhdysvaltain kommunistista puoluetta, jolle virtasi rahaa Neuvostoliitosta. Liittovaltion poliisi FBI oli soluttautunut puolueeseen, ja sen keskeisin myyrä oli Hallin perhe- ja puolueystävä Morris Childs. Näin Yhdysvallat sai huipputason tietoa Kremliä myöten.
Kirjassa limittyvät Hallin ja Childsin elämäntarinat. Samankaltaisista taustoista ponnistaneet miehet päätyivät lähes vastakkaisille poluille. Miksi Hall pysyi totalitaristisen järjestelmän tukijana, vaikka hän eli läntisen vapauden keskellä? Miksi Childs hylkäsi aatteensa ja ryhtyi myyräksi?
Tuomas Savonen on Suomen Tietotoimiston toimittaja, jonka poliittisen historian väitöskirja käsitteli Gus Hallia.
Moskovan mies vakoilun verkossa – Amerikansuomalaisen Gus Hallin erikoinen elämä ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Markus Bäckmanin lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 21.9.
Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@otava.fi