Hirviöt elävät keskuudessamme – tosin jotkut ovat päässeet unohtumaan. Hirviöiden käsikirja esittelee tuttuja ja tuntemattomia hirviöitä aitojen keskiaikaisten käsikirjoituskuvien elävöittämänä.
Entisajan ihmiset uskoivat monenlaisiin kauhistuttaviin ja erikoisiin otuksiin. Vielä nykyään tunnistamme Minotauruksen, kykloopin ja kentaurin, mutta suuri osa myyttisistä hirviöistä on unohtunut historian hämärään.
Minkälaisia olivat varjojalat, kasvilampaat tai omenanhaistelijat? Entä missä vaanivat kurkimiehet ja koirankuonolaiset?
Kirja esittelee hirviömäisiä eläimiä, ihmishirviöitä, ihmisen ja eläimen sekoituksia, kummia kasveja ja kiviä sekä yliluonnollisia hirviöitä. Sitä elävöittävät keskiajan aidot käsikirjoituskuvat. Tarinoiden ja kuvien kautta lukijat pääsevät tutustumaan keskiajan kulttuuriin, aikakauden erilaisiin kysymyksiin sekä moniin outoihin otuksiin.
Hirviöiden käsikirjan on kirjoittanut historiantutkija Miikka Tamminen, joka on aiemmin kirjoittanut tieteellisiä tutkimuksia ja tiedekirjoja aikuisille.
”Tiedettä tehdään mielestäni liian usein vain aikuisille. Halusin kirjoittaa tietokirjan, joka tavoittaisi myös lapset ja kertoisi helppotajuisesti keskiajan kulttuurista”, Tamminen kertoo.
Miikka Tamminen on historiantutkija (FT, Tampereen yliopisto) ja kahden lapsen isä, joka on tutkinut työssään keskiajan kulttuurihistoriaa. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet erityisesti ristiretkiä, oikeutettua sodankäyntiä ja keskiajan hirviöitä.
Hirviöiden käsikirja ilmestyy 6.7., ja se on saatavan myös Miiko Toiviaisen lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi