Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä. Koko Hubara, Mona Eid, Caroline Suinner ja Kiia Beilinson ovat koonneet kansien väliin 40 ”kolmannen kulttuurin lapsen” tarinan.
Ruskea, musta, mixed-race, sateenkaariromani, person of color, hybridi, neokultuurinen, kameleontti, afroprinsessa… Third culture kid.
Alun perin niin sanottuja matkalaukkulapsia, esimerkiksi ulkomailla työskentelevien diplomaattien jälkikasvua, kuvanneella termillä ”third culture kid” tarkoitetaan uutuuskirjassa suomalaisia, jotka luovat aktiivisesti uusia identiteettejä ja kulttuurisia todellisuuksia sekä joutuvat luovimaan olemassa olevien kulttuurien väleissä.
Mona Eidin, Koko Hubaran, Kiia Beilinsonin ja Caroline Suinnerin Third Culture Kids – Suomi Finland -teos kokoaa yhteen 40 suomalaisen third culture kidin tarinan. Nämä tarinat kertovat identiteeteistä, jotka ovat liukuvia ja hylkivät kaksinapaisia määrittelyjä. Samalla ne avaavat niitä kipeitä kokemuksia ja voimaantumisia, joiden keskellä yhä useampi suomalainen elää tänä päivänä.
”Ei ole mikään tyhjä sanonta tai vitsi, että me ollaan aina oltu täällä. Nuorin kirjan haastatelluista oli 7, vanhin taas 65, ja heillä kaikilla on toisaalta hyvin samanlaiset ja toisaalta hyvin erilaiset tarinat”, tekijänelikko kertoo.
Third Culture Kids kertoo esimerkiksi Pierlin Mpakan eli räppäri Pastori Piken, transaktivisti Dakota Robinin ja räppäri Mercedeksenä tunnetun Linda-Maria Roineen tarinan. Haastatellut ovat eri-ikäisiä, eri taustoista ja eri puolilta Suomea, muun muassa Ahvenanmaalta, Oulusta, Turusta, Jyväskylästä ja pääkaupunkiseudulta. Kaikkia haastateltavia yhdistää se, kuinka pakenevat yksinkertaistavia kategorioita tai kaksinapaisia määrittelyjä: he ovat joko-tain sijaan sekä-että ja vielä-ja.
Kirjan tekijänelikko on tutustunut aikoinaan Koko Hubaran perustamasta blogista syntyneen Ruskeat Tytöt -yhteisön kautta. Mona Eid on vapaa toimittaja ja koulutuksen yhdenvertaisuushankkeissa toimiva asiantuntija, Koko Hubara kirjailija, toimittaja, kääntäjä ja luovan kirjoittamisen opettaja, Caroline Suinner multimediataiteilija, art director ja aktivisti ja Kiia Beilinson suunnittelija sekä kulttuurikentän monitoimija. Kirjan haastattelut ovat Eidin ja Hubaran käsialaa, kirjan visuaalinen puoli taas Beilinsonin ja Suinnerin.
Kirja on arvosteluvapaa 4. helmikuuta 2022.
Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset anni.gullichsen@otava.fi