Miljan niittyopas

Tutustu niityn kasveihin ja eläimiin Miljan seurassa! Mukava opaskirja pienille.

Miltä näyttää hiirenvirna, poimulehti tai keltamatara? Mitä sisilisko syö? Tunnistatko kaaliperhosen? Entä miksi niityllä tarvitaan lehmiä ja lampaita?

Astu Miljan kanssa niitylle, joka on täynnä kahinaa, pörinää ja sirinää! Ihastele kukkien kesäistä väriloistoa ja opi kymmenien kasvien nimet. Samalla saat selville, mitä hyönteisiä, lintuja, nilviäisiä ja muita otuksia niityn suojassa viihtyy ja miksi ne ovat niitylle elintärkeitä. Runsaasti kuvia sisältävä hurmaava opas kertoo myös, miksi niittyjä kannattaa vaalia.

Luontoa tarkkaileva Milja on monille tuttu aiemmin ilmestyneistä tarinallisista Milja-kuvakirjoista.

ISBN kovakantinen kirja: 978-951-1-47483-8

Julkaisupäivä: 13.06.2024

32 sivua (kovakantinen kirja)

Kirjastoluokka: L 56.8

Avainsana:  Lasten ja nuortenkirjat Leena Lumme Milja Reetta Niemelä

Kuva kirjailijasta Reetta Niemelä

Reetta Niemelä

Reetta Niemelä (s. 1973 Turussa) on julkaissut runoja ja lastenkirjoja. Hän kuuluu myös monien oppikirjojen tekijöihin. Hän on toteuttanut lukuisia sanataidepajoja ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen. Hän oli useita vuosia turkulaisen erityiskoulun C. O. Malmin koulukirjailija. Niemelä on osallistunut myös hankkeeseen, jolla edistetään lasten ja nuorten sanataidekasvatusta ja suomen kielen opetusta Venäjällä.

Niemelä on turkulaisen kirjoittajayhdistys Kapustarinnan perustajajäseniä. Hän on toiminut yhdistyksen kirjallisuuslehti Lumoojan toimittajana. Niemelä aloitti lastenkirjallisuuslehti Vinskin päätoimittajana vuonna 2012.

Reetta Niemelä harrastaa taijia, sauvakävelyä, juoksemista, hevosia ja ratsastusta, mehiläishoitoa, puutarhanhoitoa sekä marjastusta silloin, kun sen aika on.

Koko tuotanto

 • Joen huoma on aina valoisa, runoja, 1997,Kaarinan kaupunki
 • Miljan kesä, kuvittaja Leena Lumme, 2002 Otava
 • Miljan talvi, kuvittaja Leena Lumme, 2002 Otava
 • Miljan syksy, kuvittaja Leena Lumme, 2003 Otava
 • Miljan kevät, kuvittaja Leena Lumme, 2004 Otava
 • Miljan puutarha, kuvittaja Leena Lumme, 2005,Otava
 • Makkarapiruetti, kuvittaja Matti Pikkujämsä, 2005, Otava
 • Miljan kaupunki, kuvittaja Leena Lumme, 2007, Otava
 • Milja nikkaroi, kuvittaja Leena Lumme, työohjeet Erkki Mäkiö, 2009, Otava
 • Kakaduu!, kuvittaja Inna Hirvonen, 2009, ...
Kirjailijan sivulle
Kuva kirjailijasta Leena Lumme

Leena Lumme

Leena Lumme (ent. Ahvonen-Mäkiö) syntyi 1.11.1941 Hämeenlinnassa ja valmistui kuvaamataidonopettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1967. Hän on toiminut freelancerkuvittajana vuodesta 1982 alkaen ja kuvittanut runsaat 80 kirjaa: satuja ja lastenromaaneja, runoantologioita, tieto- ja oppikirjoja. Hänen kuvittamansa on muun muassa Tuula Kallioniemen lastenromaanisarja Konsta.

Lumme kuvittaa eriaiheisia lasten tietokirjoja yhtä vivahteikkaasti kuin runoja, satuja ja lastenkertomuksia. Hän on kuvittanut Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston tietokirjasarjan, jossa kerrotaan lapsille mm. marjoista, sienistä ja kaloista. Leena Lumpeen ja Maija Larmolan yhteistyönä ovat syntyneet historiallinen Kukkulan kortteli -sarja, ja Reetta Niemelän kanssa hän on julkaissut seitsenosaisen luontoaiheisen Milja-sarjan.

Vuonna 2005 ilmestynyt Hannan lintupäiväkirjasta -kuvakirja on tekstiä ja kuvia myöten kokonaan Lumpeen käsialaa. Leena Lumpeen kuvituksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Tuotanto

 • Leena Ahvonen-Mäkiö – Maria Laukka: Tämä kirja on raudasta, 1980, Weilin+Göös
 • Leena Ahvonen-Mäkiö – Maria Laukka: Arvaa onko lauantai?, 1983, Weilin+Göös
 • Leena Ahvonen-Mäkiö – Maria Laukka – Erkki Mäkiö: Suutari, räätäli…, 1986, WSOY
 • Suomen lasten runotar, toimittanut Kaarina Helakisa, 1994, Otava
 • Suomen lasten juhlakirja, yhdessä Kaarina Hel...
Kirjailijan sivulle