2

Jälkijäristys

Alkuteos: Efterskalv

ISBN: 978-951-1-26643-3

Julkaisukuukausi: 10.2012

Kirjastoluokka: T 84.2

Kustantamo: Otava

Asiasana:  Arne Dahl Otava Seven

Kuva kirjailijasta Arne Dahl

Arne Dahl

Arne Dahl, oikealta nimeltään Jan Arnald (s. 1963), kuuluu Ruotsin rikoskirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen. Hänen suosituttu A-ryhmä-trillerisarjansa kuvaa Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa.

Jan Arnald on kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja. Omalla nimellään Arnald on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta. Arnaldin väitöskirja Artur Lundkvistista (Genrernas tyranni) julkaistiin vuonna 1995. Arnald oli Ruotsin akatemioitten lehden, Artesin viimeinen päätoimittaja vuoteen 2005 asti ja nykyisin hän toimii Aiolos-kirjallisuuslehden toimittajana. Arnald asuu Tukholmassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Salanimellä kirjoittamista Arnald alkoi miettiä 1990-luvun puolivälissä, kun hänen taustansa alkoi vaikuttaa ihmisten odotuksiin hänen teoksistaan. Arnaldia häiritsi kirjamarkkinoiden keskittyminen kirjailijoiden nimen, eikä itse kirjojen ympärille. Nimeä vaihtamalla hän saattoi antaa tekstin puhua puolestaan. Arnaldin sukunimestä syntyi Arne Dahl, ja vasta viidennen dekkarin jälkeen kirjailijan todellinen henkilöllisyys paljastui suurelle yleisölle.

A-ryhmä-trillereissä Dahl toivoo rikkovansa perinteisen populaari- ja korkeakulttuurin välisen raja-aidan. A-ryhmä-trillerit ovat samalla kertaa hauskoja, syvällisiä ja jännittäviä, eikä olekaan ihme, että ne ovat saavuttaneet myös suomalaisten suosion.

Dahlia on verrattu mm. John Le Carréhen, Graham Greeneen, Raymond Chandleriin ja ruotsalais...

Kirjailijan sivulle