HIPPU

.

ISBN määrittelemätön: 978-951-1-23240-7

Julkaisupäivä: 08.01.2009

24 sivua (määrittelemätön)

Kirjastoluokka: L 85.22

Avainsana:  Lasten ja nuortenkirjat Oili Tanninen

Kuva kirjailijasta Oili Tanninen

Oili Tanninen

Oili Tanninen (1933  ̶  2024) valmistui Taideteollisesta Oppilaitoksesta vuonna 1953. Tanninen työskenteli kahteen otteeseen Arabian tehtaiden taideteollisuusosaston taiteilijana. Hän opetti myös keramiikkaa, posliinimaalausta ja kankaanpainantaa kansalais- ja työväenopistoissa.

Oili Tanninen kirjoitti ja kuvitti parikymmentä lastenkirjaa. Hänen tekstejään on julkaistu antologioissa, ja hän kuvitti myös muiden tekijöiden tekstejä.

Tanninen teki Yleisradiolle useita animaatiofilmisarjoja, esimerkiksi 12-osaiset Miiru- ja Nunnu-sarjat.

Tannisen esikoisteos, lastenkirja Miiru menee kalaan, ilmestyi vuonna 1961. Tanninen tunnetaan etenkin kuusikymmentäluvulla ilmestyneistä kolmesta Nunnu-kirjastaan, jotka ilakoivat niin sanoilla kuin kuvilla. Hahmoista Nunnu nukuttaa ja Nunnun kaveri Hoppu herättää ja Möksö möksöttää.

Oili Tanninen sai useita merkittäviä palkintoja, muun muassa Topelius- ja Rudolf Koivu -palkinnot. Vuonna 2011 Oili Tanninen palkittiin Kieku-palkinnolla merkittävästä elämäntyöstä kuvittajana.

Oili Tanninen asui miehensä työn vuoksi kaksikymmentäneljä vuotta ulkomailla. Perhe muutti ensin vuonna 1958 Moskovaan, kun Uusi Suomi nimitti Aarne Tannisen Moskovan-kirjeenvaihtajakseen. Moskovan jälkeen perhe asui Lontoossa ja Washingtonissa.

Koko tuotanto

  • Miiru menee kalaan, Otava 1961
  • Samovaari – Elämää Moskovassa, Otava 1963
  • Nappi ja Neppari, Otava 1964
  • Nu...
Kirjailijan sivulle