Tapio Bergholm

https://otava.fi/wp-content/uploads/2023/03/VALMIS_Otava_TapioBergholm_JR_8-scaled.jpg

Professori Tapio Bergholm (s. 1958) on historiantutkija ja Itä-Suomen yliopiston dosentti. Hän on tutkinut pitkään kuljetusalaa, työmarkkinoita ja ammattiyhdistysliikettä. Bergholmilta ilmestyi vuonna 2020 teos Kiihkeä Koivisto, joka on presidentti Mauno Koivistosta kertovan elämäkertasarjan ensimmäinen osa. Siinä Bergholm tarjoaa tuoreen tulkinnan Koiviston nuoruudesta, sota-ajasta ja kasvun vuosista. Toinen osa Kova Koivisto ilmestyy syksyllä 2023. Se käsittelee vuosia 1960−1970, jolloin Koivisto toimi pankinjohtajana ja vuosikymmenen loppupuolella myös pääministerinä.

Tuotanto

2

Kova Koivisto

Nuoren Mauno Koiviston hurman vuodet.

Mauno Koivisto iski itsensä suomalaisten tietoisuuteen 1960-luvulla – pysyvästi. Hän oli omapäinen vallankäyttäjä, joka eteni kuin salama.

Aloitteellinen työväenpankin johtaja vaikutti 1960-luvun alussa lähiörakentamiseen. Suorapuheisena valtiovarainministerinä Koivisto kohosi Rafael Paasion hallituksen (1966–1968) vaikutusvaltaisimmaksi jäseneksi. Heti seuraavaksi Koivisto valittiin tasavallan presidentti Urho Kekkosen tuella Suomen Pankin pääjohtajaksi ja yllättäen pääministeriksi.

Koiviston karisma vahvistui vallasta. Pääministerinä (1968–1970) hän hurmasi ja keräsi mainetta jopa ulkomailla.

Kirja tarjoaa tuoreen tulkinnan Koivisto-ilmiöstä.