Talus Taylor

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/annettetalusbarbapapamama-1.jpg

Pariskunta Talus Taylor (1933—2015) ja Annette Tison (1942—2009) tunnetaan Barbapapa-hahmoistaan, jotka alkoivat esiintyä kuvakirjoissa vuodesta 1970 lähtien. Pariskunta tutustui Pariisissa, jossa Annette Tison opiskeli arkkitehtuuria. Yhdysvalloista kotoisin oleva Talus Taylor oli tuolloin biologian ja matematiikan opettaja.

Yhdessä he kehittelivät värikkäät hahmot, kokonaisen Barbapapa-perheen: vaaleanpunaisen Barbapapan, mustan Barbamaman ja seitsemän lapsen katraan. Kaikki lapset, joita suomennoksissa kutsutaan barbapieniksi, ovat erivärisiä. Pehmeäsointuinen Barbapapa-nimi kuvastaa oivallisesti pyöreitä hahmoja, jotka kykenevät muuntautumaan tarpeen tullen vaikka kulkuvälineeksi tai käyttöesineeksi. Nimen kerrotaan juontuvan ranskankielisestä hattaraa tarkoittavasta sanasta "barbe à papa".

Alun perin ranskaksi ilmestyneet Barbapapa-kirjat ovat edelleen huippusuosittuja, ja niitä on käännetty yli 30 kielelle. Barbapapoista tehtyjä lyhyitä animaatioita on esitetty televisiosarjana myös Suomessa. Laajaan tuoteperheeseen kuuluu tänä päivänä perinteisten kuvakirjojen lisäksi sarjakuvia, puuha- ja tarrakirjoja sekä monenlaisia pahvikirjoja. Barbapapoilta luonnistuu myös opetus: ne esittelevät kuvakirjaikäisille mm. kirjaimia, numeroita ja muotoja.