Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson (s. 12.3.1945 Tukholmassa) on Tukholman yliopiston kriminologian professori ja Ruotsin johtava rikosasiantuntija. Hän on toiminut myös Ruotsin oikeusministeriön neuvonantajana ja opettajana Poliisikorkeakoulussa.

Persson on erittäin suosittu esiintyjä, ja hän on ollut mukana selvittämässä tai kommentoimassa mediassa monia rikosjuttuja mm. Efterlyst-ohjelmassa.

Perssonin ensimmäinen rikosromaani Grisfesten ilmestyi vuonna 1978. Sitä seuranneet romaanit Profitörerna (1979) ja Samhällsbärarna (1982) olivat Ruotsissa huikeita myyntimenestyksiä ja niistä tehtiin myös elokuvia. Näitä romaaneja seurasi parinkymmenen vuoden tauko kaunokirjallisuudesta. Näinä vuosina Persson julkaisi mm. runsaasti ammattikirjallisuutta sekä tv- ja elokuvakäsikirjoituksia, joita hän on tehnyt yhdessä Jan Guilloun kanssa.

Persson palasi loisteliaasti dekkarien pariin vuonna 2002 romaanilla Mellan sommarens längtan och vinterns köld (Kesän kaipuusta hyiseen viimaan, 2003). Romaani aloittaa hyvinvointivaltion tuhoa kuvaavan dekkaritrilogian, joka on kokonaisuudessaan ollut huikea menestys.

Asiantuntijataustansa takia Perssonia pidetään ainutlaatuisena rikoskirjailijana. Hän yhdistää teoksissaan keksittyjä ja todellisia henkilöitä niin, että lukija jää miettimään, mikä on puhdasta fiktiota, mikä keksittyä.

Perssonin kirjojen julkaisuoikeudet on myyty kymmeniin maihin ja kirjoista on tehty elokuvasopimuksia. Pelkästään Ruotsissa Perssonin kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Persson on saanut Ruotsin parhaan dekkarin palkinnon vuosina 1982 ja 2003.

Kirjailijan kotisivut

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/persson2013.jpg