Kirsti Mäkinen

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/makinen_w.jpg

Kouluneuvos Kirsti Mäkinen (o.s. Mänty) syntyi 1939 Tampereella. Hän kuoli syksyllä 2016 kotikaupungissaan Helsingissä. Mäkinen valmistui filosofian lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1969. Hän toimi kotimaisen kirjallisuuden vt. assistenttina ja lehtorina Helsingin yliopistossa sekä äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa ja A-suomen (kirjallisuuden) opettajana saman koulun kansainvälisellä IB-linjalla. Mäkinen työskenteli myös toimittajien kouluttajana Sanoma Oy:n toimittajakoulussa ja aikakauslehtien toimituksissa.

2

Pulpetin henki

Opettajan vauhdikkaat muistelmat
Kouluneuvos kertoo pilke silmäkulmassa elämänsä koulutaipaleesta, oppilaista ja opettajista eri vuosikymmenillä. Mukana ovat entisajan opettajat, Kääkät ja Sikopiiat, sekä kaavamaiset opetusmenetelmät mutta ennen kaikkea suomalaisen koulun uskomaton kehitys, opettajien ja oppilaiden yhteistyö, koulupäivien ilot ja tekemisen meininki. Peruskoulun alkuvaiheet saavat hilpeän ja paljastavan käsittelyn.
”On etuoikeus saada olla opettaja”, Kirsti Mäkinen toteaa. Kirjan sivuilta säteilee kiintymys oppilaisiin ja kunnioitus suomalaisen koulun omaleimaisuutta kohtaan.