Juba

Sarjakuvataiteilija Jussi ”Juba” Tuomola, (s 8.11.1965 Lahdessa) on Suomen suosituimpia sarjakuvapiirtäjiä. Hänet tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner  -sarjakuvastaan.

Alun perin kielenkääntäjäksi opiskellut Tuomola on tehnyt piirrostöitä moniin lehtiin ja kirjojen kansiin jo 80-luvulta lähtien. Hänen sarjakuviaan on julkaistu useissa kotimaisissa sarjakuva- ja aikakauslehdissä (mm. Kannus, Suomen Mad, Pahkasika). Juban sarjakuvia on julkaistu myös ulkomailla muun muassa Ranskassa, Saksassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Viivin ja Wagnerin voittokulku alkoi vuonna 1997, kun Helsingin Sanomat alkoi julkaista sarjakuvaa sian ja naisen yhteiselosta. Tuomola on saanut sarjastaan muun muassa Lempi- ja Puupäähattu–sarjakuvapalkinnot.

Minerva – Kukkia tohtori Kääkälle (2006, Otava) oli Juban ensimmäinen pitkä sarjakuva-albumi. Tomeran Minerva-tytön seikkailuista koostuu pitkä yhtenäinen tarina, ja uuden sarjakuvasankarinsa ympärille Juba on päässyt luomaan kokonaisen maailman sekä monenlaisia hahmoja. Toinen Minerva-albumi,  Minerva – Jääkarhun sydän, oli vuoden 2009 Finlandia Junior -palkintoehdokas. Kolmas, vauhdikas Minerva-seikkailu on nimeltään Alajuoksun kelluva pullukka (2013).

Viivin ja Wagnerin keittokirjat Syömään! (2009) ja Mitä söisin öisin? (2010) ovat lahjakirjoja, joissa Viivin ja Wagnerin sarjakuvahuumori yhdistyy käytännönläheiseen aiheeseen. Samassa sarjassa ilmestyi syksyllä 2011 Viivin ja Wagnerin suhdekiemuroita, opas kaikille parillisille ja parittomille sekä Sian logiikka (2012). Viivin ja Wagnerin hääkirja – Se on menoa nyt! (2013) on hääparien täyttävä kirja – Viivin ja Wagnerin humoristisessa hengessä tietenkin.

Katso myös www.viivijawagner.com/

https://otava.fi/wp-content/uploads/2016/06/Juba2014_4-scaled.jpg