Joyce Carol Oates

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/joyce_caroll_oates.jpg

Joyce Carol Oates (s. 16.6. 1938 Lockport, New York) on Yhdysvaltain tuotteliaimpia ja tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen laaja tuotantonsa sisältää romaaneja, novellikokoelmia, runoteoksia, lasten- ja nuortenkirjoja, näytelmiä ja esseitä. Oates on myös julkaissut useita kirjoja nimillä Rosamond Smith ja Lauren Kelly.

Hän on saanut tuotannostaan useita palkintoja, muun muassa National Book Awardin ja PEN / Malamud Awardin.

Joyce Carol Oates syntyi vaatimattomaan irlantilais-unkarilaiseen työläisperheeseen, mutta herätti huomiota kertojantaidoillaan jo koulussa. Hän myös kuvitti tekstejään. Neljätoistavuotiaana hän sai lahjaksi kirjoituskoneen ja on siitä lähtien omistanut elämänsä kirjoittamiselle. Esikoisteoksensa hän julkaisi vuonna 1964 ollessaan 25-vuotias.

Kirjoittamisen ohella Oates on opettanut kirjallisuutta useissa yliopistoissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Vuodesta 1978 hän on toiminut kirjallisuuden professorina Princetonin yliopistossa.

Oatesin aviomies Raymond Smith opettaa kirjallisuutta samassa oppilaitoksessa. Yhdessä he toimittavat ja julkaisevat Kanadassa ilmestyvää, Ontario Review -nimistä kirjallisuuslehteä. Askeettisesti elävä pari harrastaa pitkiä kävelyretkiä ja pyöräilyä.

Kirjailijan kotisivu