Jorma Kurvinen

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/kurvinenw.jpg

Jorma Kurvinen syntyi 3.6.1931 Oulussa, jossa asui koko elämänsä. Kurvinen kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen kotonaan 19.2.2002. Jorma Kurvinen työskenteli toimittajana useissa eri lehdissä (mm. Outsider-lehdessä 1952–54) sekä julkaisujohtajana Kolmiokirjassa 1971–78, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi 1978.

Paitsi romaaneita Jorma Kurvinen on kirjoittanut kirjoja historian, uskonnon ja urheilun alalta. Erityisen suosittu ja merkittävä hän on sotakirjailijana, ja hänen nuortenromaaninsa ovat lajissaan Suomen luetuimpia. Laajaan tuotantoon mahtuu myös useita näytelmiä. Jorma Kurvisen dokumenttiaineksiin pohjautuvissa sotaromaaneissa kulkee kautta linjan sodanvastainen kritiikki ja niiden ihmiskuvaukset ovat uskottavia ja inhimillisiä. Nuorille kirjoittaessaan Kurvinen on myös vahva eetikko ja ihmiskunnan inhimillisen ja rauhaa säilyttävän kehityksen puolestapuhuja. Hänen romaaneissaan on usein kyse ihmisyyden säilymisestä niin sodan kuin rauhankin aikana. Ihmisen ja luonnon suhde ja sen oikea ymmärtäminen on monien nuortenkirjojen perimmäinen sanoma.

Kurvinen kirjoitti myös lukuisia viihteellisiä romaaneja salanimellä Elsa Anttila. Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja kartoittavassa Sain roolin johon en mahdu -teoksessa kiitetään Anttilaa naisvaltaisten ammattien ja naisten keskinäisen solidaarisuuden kuvaajana.

Kurvinen sai kirjallisuuden valtionpalkinnon vuosina 1978, 1982 ja 1988 sekä lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1991. Suomen kirjalijaliiton tunnustuspalkinnolla hänet palkittiin vuonna 2000.