J. M. G. Le Clézio

Ranskalainen kirjailija Jean-Marie Gustave Le Clézio (s. 1940 Nizzassa) on julkaissut yli 40 teosta, pääasiassa romaaneja ja novellikokoelmia, mutta myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä esseitä.

Teoksissaan Le Clézio käsittelee kulttuurisia konflikteja, maanpakolaisuutta sekä nuoruuden kokemuksiin palaamista ja muistia. Hän kuvaa yksilöä muutosten keskellä ja kurottaa kohti ihmisen yksinäisyyttä ja inhimillistä tuskaa.

Le Cléziolle vuoden 2008 kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntänyt Ruotsin akatemia luonnehti Le Clézion kieltä ”runolliseksi seikkailuksi” ja ”aistien hurmioksi”.

Le Clézio kasvoi kaksikielisessä perheessä: hänen äitinsä oli ranskalainen ja isänsä englantilainen. Hänen ollessaan kahdeksanvuotias perhe muutti kahdeksi vuodeksi Nigeriaan. Siitä lähtien Le Clézio on matkustanut jatkuvasti, mikä on vaikuttanut vahvasti hänen tuotantoonsa. Teosten miljööt vaihtelevat Pariisista Meksikoon ja Lontoosta Saharaan. Hän on tunnettu rakkaudestaan mereen ja aavikkoon sekä herkkyydestään ymmärtää luontoa. Hän on myös asunut vaimonsa ja tytärtensä kanssa erämaassa.

Le Clézio on väitellyt tohtoriksi Meksikon historiasta ja opettanut lukuisissa yliopistoissa ympäri maailmaa.

Jo Le Clézion esikoisromaani Le procès verbal, 1963, herätti huomiota. Läpimurtoteoksena pidetään Ranskan Akatemian palkitsemaa vuonna 1980 ilmestynyttä romaania Désert (suom. Autiomaa, 1984), jossa Eurooppaa tarkastellaan ei-toivottujen siirtolaisten silmin.

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/le_clezio.jpg