Isabel Allende

Isabel Allende on Etelä-Amerikan tunnetuimpia naiskirjailijoita. Hän asuu nykyisin Kaliforniassa ja opettaa kirjallisuutta useissa yliopistoissa.Isabel Allende syntyi 2.8. 1942 Limassa, Perussa, josta muutti avioeron ottaneen äitinsä ja sisarustensa kanssa 3-vuotiaana Chileen. Allenden äiti avioitui 1953 diplomaatin kanssa, jonka ammatti vei Isabelin käymään englanninkielistä koulua Yhdysvaltoihin ja Beirutiin.

Suezin kriisin puhjettua 1958 Isabel palasi Chileen ja tapasi insinööriopiskelija Miguel Fríasin, jonka kanssa avioitui 1962. Tytär Paula syntyi 1963. Isabel työskenteli YK:n ruoka-apujärjestö FAO:ssa 1959–65. 1964–66 perhe asui Sveitsissä ja Brysselissä, mutta palasi Chileen 1966, jolloin poika Nicolás syntyi. Isabel työskenteli toimittajana sekä televisiossa että lehdissä ja hänen näytelmiään esitettiin teattereissa ja lastenkirjojaan julkaistiin.

Salvador Allende, Isabelin eno, valittiin Chilen ensimmäiseksi sosialistiseksi presidentiksi 1970. Kenraali Augusto Pinochet syrjäytti Allenden 11.9. 1973 verisellä vallankumouksella. Isabel muutti perheineen 1975 Venezuelaan, jossa hän jatkoi toimittajan työtään, mutta toimi myös opettajana Caracasissa.1981 Isabel Allende kuuli, että hänen 99-vuotias isoisänsä on kuolemassa, ja alkoi kirjoittaa tälle kirjettä, josta syntyi vuotta myöhemmin Allenden esikoisromaani Henkien talo.

1987 Allende erosi miehestään ja avioitui seuraavana vuonna Willie Gordonin kanssa Kaliforniassa, jonne he asettuivat asumaan. Demokratian palautuessa Chileen 1990 Allende palasi kotimaahansa vastaanottamaan Gabriela Mistral -palkintoa.

1991 Isabelin tytär Paula sairastui perinnölliseen tautiin ja vaipui koomaan. Isabel alkoi kirjoittaa tarinaa suvustaan ”muistiksi” tyttärelleen, mutta kirjoittaminen muuttui surutyöksi Paulan kuollessa seuraavana vuonna. Paula on Allenden kirjoista kaikkein henkilökohtaisin.

Allenden romaaniin Henkien talo perustuva elokuva sai ensi-iltansa 1993. Elokuvan ohjasi Billie August ja pääosissa näyttelivät Winona Ryder, Venessa Redgrave, Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons and Antonio Banderas.

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/allende_w.jpg
2

Zorron tarina