Irvine Welsh

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/welsh_w.jpg

Irvine Welsh syntyi 27.9.1958 Edinburghissa, Skotlannissa työläisperheeseen. Häntä on kuvattu "kemikaalisukupolven hovirunoilijaksi", undergroundin profeetaksi ja 1990-luvun skotlantilaisten realistien johtajaksi. Nykyään Welsh asuu Amsterdamissa ja Lontoossa.

Welsh eli lapsuutensa alueella, jossa työttömyys ja köyhyys olivat arkipäivää. Welsh lopetti koulunsa 16-vuotiaana. Hän muutti 1970-luvun lopussa Lontooseen tarkoituksenaan siirtyä punk-kulttuurin tapahtumapaikalle ja alkaa rock-tähdeksi. Welsh eli Lontoossa lähes kymmenen vuotta punkin ja huumeiden sävyttämää elämää ja teki monenlaisia töitä. Hän muutti takaisin Edinburghiin 1980-luvun lopussa, suoritti MBA-tutkinnon Herriot-Wattin yliopistossa ja alkoi kirjoittaa.

Welshin esikoisromaani Trainspotting on anarkistinen kulttikirja edinburgilaisista underground-maailmasta, jossa ollaan täydellisen piittaamattomia omasta ja muiden elämästä. Trainspotting ylsi kymmenen parhaan joukkoon arvostetussa Booker-kilpailussa ja siitä tuli suuri myyntimenestys. Trainspotting on dramatisoitu teatterille ja siitä on tehty menestyselokuva 1996. Myös The Acid House on filmattu.

Paska on räävitön, poliittisesti epäkorrekti parodia korruptoituneesta skottipoliisista Bruce Robinsonista, jonka kyky keksiä hyväksikäytön muotoja koettelee inhimillisyyden rajoja. Sekä Trainspotting että Paska ovat ilmestyneet myös Seven-pokkarina.

Liima vie lukijansa Edinburgin tuttuihin ympyröihin, romaanin sivuilla tapaa henkilöitä, joiden vaiheita seurailtiin Trainspotting-romaanissa. Neljä edinburghilaispoikaa näkee päivänvalon 70-luvulla: holtiton tie kohti aikuisuutta kulkee punkista teknoon ja spiidistä essoon. Uho, ystävyys ja yhteinen moraali pitävät jengin kasassa, dokaaminen, futismellakat ja muhinointi tekevät elämästä elämisen arvoisen.

Porno ilmestyi vuonna 2002. Teos on jatkoa Trainspotting-romaanille, se palaa lähes kymmenen vuoden jälkeen Rentonin, Sick Boyn ja psykoottisen Begbien maailmaan. Romaani ilmestyi syksyllä 2004 Otavan kustantamana ja sen Sauli Santikon suomentamana.