Ian Kershaw

Englantilainen Sir Ian Kershaw on arvostettu ja palkittu historioitsija. Hänet tunnetaan erityisesti natsi-Saksan historian asiantuntijana ja Hitler-tutkijana. Hän on julkaissut useita Hitlerin elämää ja kansallissosialistisen Saksan syntyä käsitteleviä tutkimuksia.

Kershaw on toiminut muun muassa Sheffieldin yliopiston nykyhistorian professorina ja BBC:n historiallisten tv-dokumenttien neuvonantajana. Hänet aateloitiin vuonna 2002.

Vuonna 1943 Englannin Oldhamissa syntynyt Sir Ian kiinnostui historiasta jo nuorena. Hän opiskeli historiaa ja valmistui ensin keskiaikatutkijaksi, mutta kiinnostui Saksan sosiohistoriasta 1970-luvulla.

Hänen uransa sai uuden suunnan kohtaamisesta saksalaisessa kahvilassa vuonna 1972. Vanha saksalaismies soimasi Kershaw’lle brittejä, jotka olisivat miehen mukaan voineet yhdessä Saksan kanssa hallita koko maailmaa jos olisivat vain liittyneet Hitlerin rinnalle. Vanhan natsin juutalaisvihamieliseen lausahdukseen päättynyt kommentti järkytti Kershaw’ta ja innoitti hänet tutkimaan, mikä sai tavalliset Saksan kansalaiset kannattamaan kansallissosialismia.

Kershaw´n suurteos Hitler pyrkii vastaamaan koko maailmaa toisesta maailmansodasta asti askarruttaneisiin kysymyksiin. Miten Hitler oli mahdollinen? Kuinka juutalaisten kansanmurha saattoi tapahtua? Kuinka yksi mies saattoi muuttaa eurooppalaisen sivistysvaltion diktatuuriksi ja panna täytäntöön kammottavan joukkomurhan?

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/kershaw-1.jpg