Frank McCourt

Frank McCourt (1930-2009) tuli tunnetuksi esikoisteoksellaan Seitsemännen portaan enkeli (Angela′s Ashes 1996), joka oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Teos sai sekä Pulitzer-palkinnon että Yhdysvaltain kriitikkojen palkinnon vuonna 1997 ja Time-lehti nimesi sen vuoden parhaaksi tietokirjaksi. Tarinan suosio jatkui Alan Parkerin ohjaamana elokuvana, jonka Suomen ensi-ilta oli maaliskuussa 2000.

McCourt menehtyi syöpään 78-vuotiaana, 19.7.2009.

Kolmiosaiset muistelmat

Seitsemännen portaan enkeli kertoo irlantilaisen perheen elämästä aluksi New Yorkin Brooklynissa ja sitten Limerickissä, Irlannissa, jonne McCourtit muuttivat vuonna 1934 Frankin ollessa neljävuotias. Frank McCourt on sanonut, että pahempaa kuin kurja lapsuus on kurja irlantilainen lapsuus, mutta pahinta on kuitenkin kurja irlantilainen katolinen lapsuus. Tarinankertojana McCourt ei ole katkera. Ankeassa elämässä on myös lämmintä huumoria. Seitsemännen portaan enkeli päättyy siihen kuin Frank 19-vuotiaana muutti Yhdysvaltoihin.

Toisessa kirjassaan – Amerikan ihmemaassa (´Tis 1999) – McCourt kertoo elämästään New Yorkissa ja siitä miten hänestä tuli opettaja. McCourt saa ensin töitä hotellin siivoojana ja etenee aina kerrospalvelijaksi asti. Hän pestautuu 20-vuotiaana armeijaan, joka lähettää hänet pariksi vuodeksi Saksaan muun muassa kouluttamaan sotakoiria. Asepalveluksen jälkeen hän pääsee sotilaille varatulla erityisoikeudella kouluttautumaan opettajaksi. McCourt opiskelee New Yorkin yliopistossa ja raadettuaan ympäripyöreitä päiviä työssä ja opintojen parissa hän valmistuu kuin valmistuukin äidinkielenopettajaksi vuonna 1957.

Muistelmiensa kolmannessa osassa, Liitupölyä-teoksessa (Teacher Man, 2005) McCourt kuvaa kolmekymmenvuotista opettajanuraansa. Ura käynnistyi takkuisesti, sillä heti ensimmäisenä päivänä hän oli saada potkut syötyään erään koululaisen voileivän. Toisena päivänä hän oli saada potkut vitsailtuaan, että irlantilaiset voivat ystävystyä lampaiden kanssa. McCourt kuvaa kirjassaan elävästi aikaa, jolloin Beatles-kampauksen pitäminen oli radikaalia ja opettajia olisi pitänyt teititellä. Opettajan omaa tunne-elämää värisyttivät rakastumiset ja avioero.

Frank McCourtin teokset on suomentanut Juhani Lindholm.

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/frank_mccourt.jpg