Eduard Uspenski
Eduard Uspenski (1937-2018) on Venäjän tunnetuin lastenkirjailija. Uspenski on kirjoittanut lapsille 1960-luvulta lähtien. Hänen luomansa hahmot, Fedja-setä ja krokotiili Gena, tunnetaan ympäri maailman. Uspenskin lastenkirjoja on ilmestynyt yli 20 maassa. Suomessa hänen lastenkirjojensa painosten yhteismäärä on 115.500 kappaletta.
Uspenkin uusin suomennos Rasavilli Jasu ilmestyi helmikuussa 2001. Fedja-setä, kissa ja koira -teoksesta ilmestyi keväällä 2001 viidestoista painos. Myös kirjat Fedja-setä ja täti Tamara, Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä ja Takuumiehet ilmestyivät uusina painoksina.
Eduard Uspenski valmistui lentokoneinsinööriksi Moskovassa 1961, mutta alkoi jo opiskeluaikoinaan kirjoittaa kertomuksia sekä aikuisille että lapsille. Hän jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1964. Uspenskin lastenkirjoissa yhdistyy perinteinen kansansatu ja ironinen näkemys nykyelämästä. Teoksille on ominaista myös lämmin huumori.
Neuvostoliitossa Uspenski ei saanut yli kymmeneen vuoteen (70-luvun puolivälistä 80-luvun loppupuolelle) julkaista uusia teoksia. Vanhoista otettiin kyllä uusia painoksia. Häntä kritisoitiin muun muassa siitä, ettei hänen teoksissaan ollut ideologiaa.
Uspenski asuu vaimonsa Jelenan ja kaksostyttäriensä Iran ja Svetan kanssa maaseudulla Novo Volkovon kylässä.
)
Fedja-setä, kissa ja koira
Unohtumaton kertomus kuusivuotiaan Fedja-sedän touhuista
Isällä ja äidillä oli poika. Vaikka hän oli vasta kuusivuotias, häntä sanottiin Fedja-sedäksi, sillä hän oli aina ollut hyvin totinen lapsi. Kaikki olisi ollut hyvin, mutta äiti ei pitänyt pojan eläimistä. Ja niin Fedja-setä muutti pois kotoa Matroskin-kissan ja Musti-koiran kanssa. He asettuivat Prostokvashino-nimiseen maalaiskylään asumaan ja hankkivat Mirri-lehmän sekä iloisen traktorin, joka toimi ruoalla.
Kuvapankki
Kuvapankistamme löydätte kirjojen kansikuvia, kirjailijoiden valokuvia, logoja sekä joitain kuvituskuvia. Sisään kirjautumiseen ei tarvita käyttäjätunnusta tai salasanaa.
Otavan kansikuvien ja kirjailijakuvien käyttö on sallittua kirja-arvostelujen ja kirjaa tai kirjailijaa käsittelevien artikkeleiden ja ohjelmien yhteydessä. Kuvien lataaminen näihin tarkoituksiin on maksutonta. Kirjailijan valokuvan yhteydessä on mainittava Otava ja kuvaajan nimi. Kansikuvien yhteydessä ei mainintaa tarvita.