Eduard Uspenski

Eduard Uspenski (1937-2018) on Venäjän tunnetuin lastenkirjailija. Uspenski on kirjoittanut lapsille 1960-luvulta lähtien. Hänen luomansa hahmot, Fedja-setä ja krokotiili Gena, tunnetaan ympäri maailman. Uspenskin lastenkirjoja on ilmestynyt yli 20 maassa. Suomessa hänen lastenkirjojensa painosten yhteismäärä on 115.500 kappaletta.

Uspenkin uusin suomennos Rasavilli Jasu ilmestyi helmikuussa 2001. Fedja-setä, kissa ja koira -teoksesta ilmestyi keväällä 2001 viidestoista painos. Myös kirjat Fedja-setä ja täti Tamara, Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä ja Takuumiehet ilmestyivät uusina painoksina.

Eduard Uspenski valmistui lentokoneinsinööriksi Moskovassa 1961, mutta alkoi jo opiskeluaikoinaan kirjoittaa kertomuksia sekä aikuisille että lapsille. Hän jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1964. Uspenskin lastenkirjoissa yhdistyy perinteinen kansansatu ja ironinen näkemys nykyelämästä. Teoksille on ominaista myös lämmin huumori.

Neuvostoliitossa Uspenski ei saanut yli kymmeneen vuoteen (70-luvun puolivälistä 80-luvun loppupuolelle) julkaista uusia teoksia. Vanhoista otettiin kyllä uusia painoksia. Häntä kritisoitiin muun muassa siitä, ettei hänen teoksissaan ollut ideologiaa.

Uspenski asuu vaimonsa Jelenan ja kaksostyttäriensä Iran ja Svetan kanssa maaseudulla Novo Volkovon kylässä.

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/uspenski_w.jpg