Carol Shields

https://otava.fi/wp-content/uploads/2015/12/shields_netti.jpg

Carol Shields (1935- 2003) syntyi Chicagossa vuonna 1935. Lapsuutensa hän eli perheineen Oak Parkissa, Illinoisissa. Shields opiskeli Indianan Hanover Collegessa, Englannissa Exeterin yliopistossa ja Kanadassa Ottawan yliopistossa, josta valmistui pääaineenaan englantilainen kirjallisuus. Vuonna 1957 hän meni naimisiin kanadalaisen Donald Hugh Shieldsin ja muutti miehensä kanssa Kanadaan. Shieldsillä on viis lasta ja useita lapsenlapsia. Shields kuoli rintasyöpään kesäkuussa 2003.

Kanadassa Shields työskenteli muun muassa Canadian Slavonic Papers -nimisessä lehdessä ja toimi professorina Ottawan, Brittiläisen Kolumbian ja Manitoban yliopistoissa.

Shields on julkaissut lukuisia romaaneita, novellikokoelmia, näytelmiä ja runoja. Shieldsin teokset käsittelevät ihmisten vuorovaikutusta, elämän haurautta ja sattumanvaraisuutta. Shields tarkastelee usein naisten elämää ja sisimpiä tunteita, ja hän kirjoittaa herkästi, pehmeästi ja hauskasti kiinnittäen lukijan huomion moniin pieniin yksityiskohtiin.

Esikoisteos Small Ceremonies ilmestyi vuonna 1976. Carol Shieldsin läpimurtoromaani Stone Diaries (Kivipäiväkirjat, 2000) ilmestyi vuonna 1993. Hän sai teoksestaan sekä Kanadan huomattavimman kirjallisuuspalkinnon vuonna 1993 että Pulitzer -palkinnon vuonna 1995. The New York Times Book Review arvosteli kirjan näin: "Kivipäiväkirjat muistuttaa meitä siitä, miksi kirjallisuus on merkityksellistä."

Larry’s Party (Larryn juhlat, 2000), hauska kuvaus kanadalaisen poikamiehen elämästä, voitti arvostetun Orange-palkinnon vuonna 1997. Shieldsin vuonna 2001 ilmestynyt Jane Austen -elämäkerta sai samaten paljon tunnustusta.

2

Kuiva kausi

Rakastettujen kirjailijoiden herkkävireinen romaani avioparista, joka joutuu etsimään keskinäistä ymmärrystä satojen kilometrien päässä toisistaan

Charles ja Jocelyn päätyvät yhdeksäksi kuukaudeksi erilleen, kun vaimo saa houkuttelevan työtarjouksen toisesta kaupungista. Teini-ikäiset lapset jäävät isän hoiviin. Pari päättää säästää puhelinlaskuissa ja pitää yhteyttä kirjeitse.
Roolien vaihtuminen nyrjäyttää avioparin elämän sijoiltaan. Kuukausien mittaan kirjeet harvenevat ja muuttuvat paljastavammiksi. Itse valittu selibaatti osoittautuu vaikeammaksi kuin kumpikaan puolisoista osasi kuvitella.