27.10.2020
Otavan uutisia on ilmestynyt – esittelyssä kevään kiinnostavimmat teokset

Otavan kirjakevät on täynnä lukemisen ja kirjoittamisen riemua, kaunokirjallisuuden huippunimiä ja kiehtovia tositarinoita. Kannessa esiintyvä Paula Nivukoski debytoi lastenkirjailijana, kun Onnelliset aakkoset -teos tuo Tove Janssonin perinnön 2020-luvulle: “Olen aina rakastanut kielen rytmin tutkimista, sitä miten kirjaimet punoutuvat sanoiksi ja tarinoiksi, reiteiksi uusiin maailmoihin.”

Otavan uutisia on ilmestynyt – esittelyssä kevään kiinnostavimmat teokset

Kaunokirjat 

Otavan kaunokirjojen kevät on täynnä lukijoita helliviä teoksia. Katse kirjakevääseen suunnataan jo joulukuussa, kun Sami Kuronen ja Ilkka Ihamäki virittelevät kuulijansa ja lukijansa joulun taikaan Sensuellien iltasatujen avulla. Kirjakevään aloittaa tammikuussa väkevästi Joonatan Tolan autofiktiivinen esikoisromaani Punainen planeetta, joka on sielua ravistava kertomus taidemaalari ja runoilija Mikko J. Tolan ja hänen perheensä ihmeellisestä elämästä. Tuomas Niskakangas debytoi kirjailijana kansainvälisen tason trillerillä Roihu ja Anna-Leena Härkönen vastaa ajankohtaisiin kysymyksiin riemastuttavalla tyylillään teoksessa Olis niin kiva 

Suvi Ratinen julkaisee helmikuussa toisen romaaninsa Hyvä tarjous. Hulvaton sukutarina sukeltaa suoraan suomalaisen nuukailuperinteen ytimeen. Palkitun runoilijan Saila Susiluodon ensimmäisen proosateos Kehrä on omaelämäkerrallinen romaani, joka sijoittuu Italiaan ja kertoo ihmisestä muodonmuutoksessa. Jarkko Tontin Haava kuvaa koskettavasti ja kaunistelemattomasti riippuvuutta ja vanhemman pahinta painajaista.  

Maaliskuussa menestyskirjailija Alex Schulman jatkaa tosipohjaisten perhesuhteiden käsittelyä uutuusromaanillaan Eloonjääneet (Nemo). Teos on vangitseva kuvaus veljessuhteista ja lapsuuden kokemisesta uudelleen aikuisena. Camilla Läckbergin odotettu uutuus Naiset vailla armoa on kahdesta pienoisromaanista koostuva psykologinen trilleri miesten ja naisten välisistä ristiriitaisista valtasuhteista. Venla Hiidensalon Suruttomat kuvaa vimmaisesti taiteilija Tyko Sallisen vaimon Helmi Vartiaisen ja hänen tyttäriensä elämää, haluja ja haaveita sekä suurta tragediaa.   

Huhtikuussa saadaan jälleen nauttia Enni Mustosen uudesta romaanista! Näkijä jatkaa menestyssarjaa 50-luvun Amerikassa. Antti Tuurin Elämä on ihanaa Pohjanmaalla sisältää kirjoituksia kuudelta eri vuosikymmeneltä: henkilökohtaisia kannanottoja ajankohtaisiin tapahtumiin sisältäen yleisiä ajatuksia ihmisenä olemisesta ja muisteluja matkan varrelta. Koko Hubaran ravistava esikoisromaani Bechi pohtii, voiko omaa lastaan olla tuhoamatta, kuinka eri tavalla ihminen voi muistaa ja mitä oikeastaan mieluiten unohtaisi. 

Tietokirjat 

Naiset saavat vahvan äänen kevään tietokirjakattauksessa. Outi Mäkisen Karu planeetta on riipaiseva ja koskettava kertomus parisuhteen kaipuusta. 36-vuotias Outi ei ole muutamaa lyhyttä ja epämääräistä suhdetta lukuun ottamatta ollut koskaan parisuhteessa. Aino Huilajan Pakumatkalla puolestaan on tarina siitä, mistä moni haaveilee: irtiotosta. Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt Huilaja taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Susanna Jussilan ja Emmi Ohraniemen Kotona kehossa opastaa kehorakkauteen. Kirjailijoiden kokemukset johdattavat arvostamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa sekä vastaamaan sen tarpeisiin.  

Kevät on luonnon aikaa. Tänä vuonna myös ekologisuus näkyy kevään julkaisulistalla, kun suosittu ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki julkaisee keittokirjan täynnä helppoja ja ympäriystävällisiä arkiruokia. Teemu Kunto puolestaan kannustaa minimalismiin – kuinka luopua ylimääräisestä, kuluttaa tiedostavammin ja keskittyä olennaiseen? Mika Ihamuotila on Marimekon hallituksen puheenjohtaja ja aktiivinen saariston valokuvaaja. Hänen upea valokuvakirjansa Tuhansien saarten maa on ylistys ainutlaatuiselle saaristollemme. 

Yhteiskunnallisia tietokirjoja edustavat futuristi Perttu Pölösen teos Tulevaisuuden identiteetitrikostoimittaja Rami Mäkisen ja Kia Kilpeläisen Katiska – Suuri huumevyyhti, sekä taloustoimittaja Juha-Pekka Raesteen ja Hannu Sokalan Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä (Nemo). 

 

Lapset ja nuoret 

Upeasti sekä lapsia että aikuisia innostava Onnelliset aakkoset -kirja tuo perheet yhteen tarinoiden ja mielikuvituksen äärelle. Ainutlaatuisessa teoksessa yhdistyvät ensi kertaa Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset ja nykykirjailija Paula Nivukosken rikas, kuulaan kaunis kieli. Tarinat vievät pienet ja suuret lukijat aina jännittävistä myrskyistä iloisiin juhliin ja haikeisiin hetkiin. 

Muumitarinoiden kirjoittaminen tuntuu onnelliselta retkeltä Muumilaaksoon, maailmaan, jonka Tove Jansson on sanoissaan ja kuvissaan rakentanut yhtä aikaa ehyen kauniiksi, jännittäväksi ja sopivan hupsuksi. Tuntuu huimaavalta saada istua uimahuoneen laiturilla tai muumitalon kuistilla ja katsella omin sanoin laaksoon”, Nivukoski kertoo kirjoittamisestaan.  

Viivi ja Wagner -sarjakuvistaan tunnettu Juba Tuomola debytoi kuvakirjailijana Fyffe on rahaton -teoksella. Supersympaattinen Fyffe-koira tuo kaurismäkeläisen lakonisuuden suomalaiseen kuvakirjaan. Toinen kiinnostava esikoiskirjailija on maailmalla nimeä saavuttanut kuvittaja Teemu Juhani, jonka Taskunoita-kuvakirjassa noidan taikataskut ovatkin eräänä päivänä tyhjät. Jani Toivolalta ilmestyy hänen ensimmäinen kuvakirjansa nimeltään Poika ja hameTeoksen on kuvittanut Saara Obele 

 

Kurkkaa kaikki kirjauutuudet katalogista >> 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Vedos- ja haastattelupyynnöt sekä lisätiedot: 

Kaunokirjat: Jenni Heitijenni.heiti@otava.fi, p. 044 358 5060 

TietokirjatAdèle Couavoux, adele.couavoux@otava.fi, p. 045 142 5272 

Lasten- ja nuortenkirjat: Hannele Tavi, hannele.tavi@otava.fi, p. 044 531 2225