In English

Mauri Kunnakselle Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto

”Palkinto myönnetään klassikoiden koirantajalle, kuvan ja tarinan mestarille.”

Kuvataiteilija, kirjailija Mauri Kunnas

Kirjailijana ja kuvittajana Mauri Kunnas on näyttänyt jo useille sukupolville, millainen Suomi oli ennen meidän aikaamme. Koiramäki-kirjoillaan Kunnas on tuonut maamme historiaa lasten eteen tavalla, josta se on helppo omaksua ja sisäistää, ahmia. Kunnaksen humoristisia yksityiskohtia pursuava tyyli antaa uutta oivallettavaa luku- ja katselukerrasta toiseen. Hän on Suomen vastine Hieronymus Boschille. Mauri Kunnas paitsi tuo historian lähelle myös herättää elävää kiinnostusta sitä kohtaan.

Mauri Kunnas on uudelleenkirjoittanut kirjallisuuden klassikoita. Kunnaksen käsittelyyn ovat päässeet Kuningas Arthurin ritarit, Kalevala ja Robin Hood sekä vampyyrit, viikingit ja kotimaiset kansantarinat näkistä ja kummituksista. Alakouluissa Seitsemän koiraveljestä on tunnetumpi teos kuin Aleksis Kiven samasta aiheesta kirjoittama romaani.

Esikoiskuvakirjastaan Suomalainen tonttukirja (1979) alkaen Mauri Kunnas on hurmannut kotimaiset lukijat sukupolvi toisensa perään ja vaikuttanut myös kansainvälisen yleisön käsitykseen Joulupukista ja muista Korvatunturin asukkaista. Kunnaksen kirjoja on ilmestynyt lähes 40 kielellä.

Mauri Kunnas syntyi ja kävi koulunsa Vammalassa. Hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistui graafikoksi vuonna 1975. Hän työskenteli lyhyen aikaa mainostoimistossa, vuosina 1976–83 Turun Sanomien poliittisena pilapiirtäjänä ja sen jälkeen vuoden verran Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä, kunnes totesi, ettei aika riitä sekä lastenkirjojen tekemiseen että pilapiirtäjän työhön.

Suomen Kulttuurirahasto jakoi 27.2. neljä 30 000 euron suurpalkintoa merkittävistä kulttuuriteoista.

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi

Arkisto