In English

Vuoden 2018 Mikael Agricola -palkinto Jaana Nikulalle

Jaana Nikulalle myönnettiin Mikael Agricola –palkinto Johanna Holmströmin Sielujen saari suomennoksesta. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Johanna Holmström on noussut 2000-luvulla suomenruotsalaisen proosan merkittäväksi tekijäksi. Hänen uusin romaaninsa pureutuu naisen ja naiseuden asemaan sisäänpäin kääntyneessä saaristolaiskulttuurissa viime vuosisadalla, ja ennen kaikkea mielisairaanhoidon tilaan ja tilanteeseen ja sen piiriin päätyneiden naisten ahdinkoon Seilin saaren parantolassa. Ahdistavan ja karun tarinan taustalla virtaa itsenäisen Suomen historia kaukaisina kaikuina, mutta silti erottamattomana osana eristynyttä sairaalamiljöötä, asenteineen ja käytänteineen.

Nikulan käännös, josta Holmström itsekin mainitsee kiitoksissaan vaikuttuneena, että ”kääntäminen on aivan oma taiteenlajinsa”, on naseva, mehevä ja idiomaattinen tyylitietoisen kääntäjän suomennos, joka myötäilee varmalla ja aistivoimaisella otteella alkuteoksen sielunmaisemaa ja ajankuvaa. Vihlaisevan tragedian ja siellä täällä pilkahtavien valonsäteiden kuvaus saa erinomaisen, myötäelävän tulkinnan. Suomennos on alkutekstin lailla kielellisesti syvä ja monitahoinen, pakahduttava taideteos.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry jakaa Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa, ja se rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeusmaksuista. Palkinto, joka on perustettu Mikael Agricolan muistovuonna 1957, myönnetään nyt kuudettakymmenettä kertaa. Siihen kuuluu kunniakirja ja rahapalkinto, jonka määrä on 10 000 euroa. Kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika.

Jaana Nikula palkittiin myös Zinaida Lindénin teoksen Rakkaus kolmeen appelsiiniin (Into Kustannus) suomennoksesta.

Mikael Agricola -raati vuonna 2018:

suomentaja Juhani Lindholm, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry
kriitikko Elisabeth Nordgren, Suomen arvostelijain liitto ry
suomentaja Vappu Orlov, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry
kirjailija, kriitikko Satu Taskinen, Suomen arvostelijain liitto ry

Arkisto