In English

Topelius- ja Arvid Lydecken -ehdokkaat

Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain kaksi perinteikästä kirjallisuuspalkintoa: Topelius- palkinnon ansiokkaalle nuortenkirjalle sekä Arvid Lydecken -palkinnon ansiokkaalle lastenkirjalle.

Vuonna 2019 kumpaisenkin palkinnon summa on 2019 euroa, ja ne myönnetään vuoden 2018 aikana ilmestyneille kirjoille. Voittajat julkistetaan 14.1.2019. Kopiosto tukee molempia palkintoja.

TOPELIUS-EHDOKKAAT

Tuula Kallioniemi: Kaksoisolennot

Steffen ja Mihain elämät järkkyvät, kun heidän osansa yllättäen vaihtuvat. Suomeen kerjäläiseksi tullut Mihai päätyy keskelle Steffen vaurasta arkea. Steffe puolestaan huomaa joutuneensa karuihin oloihin kerjäläisleiriin. Molemmat pojat joutuvat pohtimaan omaa elämäänsä ja arvojaan. Realistisessa nuortenkirjassa tuodaan näkyväksi yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Sujuvasti kirjoitettu teos käsittelee myös aina ajankohtaista koulukiusaamisaihetta.

Nonna Wasiljeff: Loukkupoika

Aaron on kasvanut Loukussa, vankilassa, jota hallitsevat pelottavat Tomut. Loukusta katoaa ihmisiä salaperäiselle toiselle tasolle. Sattuma ja kauan sitten kuolleen äidin ennustus pakottavat Aaronin toimimaan ja pako Loukusta alkaa yhdessä hänen liittolaistensa kanssa. Esikoiskirjassa on taidokkaasti punottu juoni, jossa perinteinen hyvän ja pahan taistelu yhdistyy uskottavasti kuvattuun fantasiamaailmaan. Teos antaa lukijalle tilaa pohtia omia ennakkoluulojaan ja näkökantojaan. Elämä ja valinnat eivät ole aina yksioikoisen mustia tai valkoisia.

ARVID LYDECKEN -EHDOKKAAT

Mari Kujanpää: 102 askelta mummilaan, kuvittanut Paula Mela

Mummi on tokaluokkalaiselle Akselille tärkeä ystävä ja läsnä pojan päivittäisessä arjessa. Mummin käytös muuttuu hänen sairastuessaan muistisairauteen. Tarkkanäköisesti kirjoitettu teos kertoo sairauden mukanaan tuomista haasteista lapsen kokemana. Miten suhtautua, kun huolehtijasta tulee huolehdittava? Lämminhenkinen, kiireetön kerronta antaa eläytymiselle tilaa.

Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut, kuvittanut Ninka Reittu

Prinsessa Pikkiriikki tarttuu rehvakkaalla asenteella tuttuihin satuihin muokaten niistä mieleisiään. Sadut saavat äkkinäisiä, hassuja ja absurdejakin käänteitä, kun kertomusten dynamiikka ja henkilöiden roolit muuttuvat. Huumorin lisäksi Pikkiriikki on aktiivinen ja kantaaottava prinsessa, joka tekee itse valintansa. Oivaltava ja intertekstuaalinen kerronta uudistaa perinteisiä satuja raikkaalla otteella.

Veera Salmi: Puluboi, agentti NollaBullaNolla ja kamukiemurat, kuvittanut Emmi Jormalainen

Puluboi joutuu kiperiin agenttitehtäviin selvittäessään ystävyyden mukanaan tuomia iloja ja suruja. Agentin apurina toimii ikivauva. Maailman inhottavin peikko on yksinäisyys, jonka selättämiseen Puluboi tarvitsee myös lukijan apua. Vuorovaikutteinen teos tarjoaa apua kaveruuden haasteisiin ja ristiriitoihin sekä auttaa samaistumaan toisen tunteisiin. Leikkisä, näennäisen kepeä kieli kätkee taakseen vakavia aiheita.

 

 

 

Arkisto