In English

Riikka Ala-Harja ja Tuula Kallioniemi kisaavat Lasten LukuVarkaus-palkinnosta

Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba ja Tuula Kallioniemen Villi Viikko ovat LukuVarkaus-palkintoehdokkaina.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2017 julkaistun lastenkirjallisuuden. Raati luki kaikki Suomessa suomeksi vuonna 2017 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkinnon kategoriaan. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois.

Voittajan valitsee Varkauden alakouluja edustava lapsiraati. LukuVarkaus palkinnonsaaja julkistetaan 13.6.2018 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla. Palkinnon arvo on 3 500 euroa.

Perustelut

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Kirja on tarina Ebbasta, jolla on kaksi kotia, toinen Suomessa ja toinen Saksassa. Ebba matkustaa isän luokse Saksaan ja joutuu kohtaamaan omat tunteensa kahden perheen välissä. Hän pelkää kavereiden unohtavan hänet, mutta huomaa, ettei kahden kodin tilanne ole välttämättä maailman loppu. Lentomatkan aikana sattuu ja tapahtuu, mutta hän tutustuu uuteen samanlaisella matkalla olevaan ystävään. Vähäeleinen, hauska ja realistinen kuvaus lapsista nykymaailman koukeroissa.

Riikka Ala-Harja on valmistunut Teatterikorkeakoulun dramaturgian laitokselta vuonna 1993. Ala-Harjan tuotantoon kuuluu romaaneja, kuunnelmia, näytelmiä, sarjakuvakäsikirjoituksia ja novellikokoelma. Hän on julkaissut myös kaksi kuvakirjaa.

 

 

Tuula Kallioniemi: Villi viikko

Kaupunkilaisnuoret lähtevät maalle mummolan talon- ja eläinvahdeiksi. Kirja on hauska kuvaus nuorista ”primitiivisessä” ympäristössä ilman tuttua tekniikka ympärillään. Mukavuudet on unohdettava. Kännykätkin on takavarikoitu. Kolme nuorta kasvaa kesäviikon aikana ottamaan vastuuta niin itsestään, toisistaan kuin maailmasta. Luonnollisesti jännitys tiivistyy Kallioniemen kirjojen lailla jopa rosvojahdiksi.

Tuula Kallioniemi aloitti kirjailijanuransa vuonna 1978 lastenromaanilla Karkulaiset. Hänet tunnetaan ennen muuta vetävänä tarinankertojana, tilannekomiikan ja verbaalihuumorin taitajana. Kallioniemi on saanut lukuisia palkintoja, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnot vuonna 1985 ja 2012. Kallioniemi on julkaissut lähes sata kirjaa lapsille ja nuorille. Tuotantoon kuuluu myös novelleja, aapisia, selkokirjoja sekä suomennoksia, joista mainittakoon mm. Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin Lasse-sarja. Hänen teoksensa ovat olleet viisi kertaa Finlandia Junior ehdokkaana ja vuonna 2013 hän sai Suomen Kirjailijaliiton myöntämän Tirlittan-palkinnon.

3.500 euron palkinnon saajan valitsee Varkauden alakouluja edustava lapsiraati. LukuVarkaus palkinnon voittaja julkistetaan 13.6.2018 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla.

Arkisto