In English

Olli Jalosen Taivaanpallo on Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja 2018

Maailmankirjallisuutta Suomesta. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.

Olli Jalosen Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu. Kirjailija kuljettaa lukijan Saint Helenan saarella puunlatvaan tuijottamaan tähtiä, sieltä jännittämään kuinka Angus kestää purjelaivan mastokorissa ja lopulta Lontoon kautta jäätynyttä Thames-jokea pitkin vuoren rinteelle. Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremmat mahdollisuudet ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita.” – Ote Seppo Puttosen puheesta Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa 28.11.2018.

Pidetään me kaikki tärkeällä sijalla, että meillä on puhdasta kraanavettä, lukutaito ja hyvää luettavaa.” – Olli Jalonen totesi kiitospuheessaan.

Olli Jalonen (syntynyt 1954 Helsingissä) on maamme arvostetuimpia prosaisteja. Jalonen väitteli filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistossa 2006. Hän on toiminut mm. toimittajana, tiedottajana ja tutkijana, asunut Suomessa, Ruotsissa ja Irlannissa. Taiteen keskustoimikunta nimitti Jalosen taitelijaprofessoriksi viiden vuoden toimintakaudelle (2005–2010) huhtikuussa 2005.

Jalonen on saanut lukuisia palkintoja mm. Finlandia-palkinnon vuonna 1990 romaanista Isäksi ja tyttäreksi. 14 solmua Greenwichiin -romaani oli sekä Finlandia- että Runeberg-palkintoehdokas.

Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja, kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen valitsi tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan. Esivalintaraadin puheenjohtajana toimi kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen ja jäseninä toiminnanjohtaja Anne Helttunen sekä maajohtaja Marjo Tuomikoski.

Arkisto