In English

Mirkka Lappalaisen Pohjoisen noidat on Kanava-tietokirjapalkintoehdokas

Palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

Perustelut:

Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat. Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa (Otava)

Kiinnostava ajankuva tuo esiin uutta tietoa 1600-luvun lopun arkielämästä ja yhteiskunnasta. Kirjoittaja pohtii ansiokkaasti ihmisen suhdetta tietoon ja sitä kuinka rationaalisesti ihmiset voivat suhtautua jopa täysin paikkansapitämättömiin väitteisiin. Kirja kuvaa ennakkoluuloja, vihaa ja ulkopuolisuutta tavalla, joka antaa perspektiiviä myös ajankohtaisiin ilmiöihin. Lappalaisen kirjoitustyyli on samalla sekä tarkkaa ja analyyttistä että soljuvasti etenevää ja mukaansa tempaavaa.”

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon ehdokkaiksi valittiin viisi kirjaa. Ehdokaskirjojen valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg sekä Turun yliopiston työelämäprofessori, kirjailija Tiina Raevaara. Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja  valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan keskiviikkona 31.10.

Raati halusi tänä vuonna nostaa erityisesti esiin kirjoja, joissa tekijöiden oma ääni erottuu selvästi. Ehdokkaat ovat teoksia, jotka kertovat yhteiskunnan nykyisestä tilasta joko ajankohtaisten esimerkkien tai historian kautta. Valinnoissa painotettiin myös aiheiden ja toteutusten monipuolisuutta sekä tekijöiden kykyä hahmottaa suurempia kokonaisuuksia.

Arkisto