In English

Heidi Köngäksen Sandra on ehdolla Botnia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi

”Heidi Köngäs on kirjoittanut hyytävän kauniin romaanin.”

Raadin luonnehdinta

Heidi Köngäs on kirjoittanut hyytävän kauniin romaanin. Samalla hän on kirjoittanut auki asioita, joista on vaiettu, koska niille ei ole haluttu tai uskallettu löytää sanoja. Köngäs haluaa ja uskaltaa. Samalla hän antaa äänen niille, jotka historiankirjoitus unohtaa.

Valtaosa teoksesta ajoittuu sisällissotaamme, sen alku- ja jälkimaininkeihin, ja rajautuu pieneen torppaan. Tapahtumia taustoitetaan muun muassa huutolais- ja luokkaeroaihelmilla. Kun teoksen nimihenkilön puoliso Janne tempautuu paremman elämän toivossa sotimaan punaisten riveihin, vaimo Sandra käy selviytymistaistelua kotona.

Teoksessa käytetään taitavasti Köngäksen jo aiemmista fragmentaarisista teoksista tuttua näkökulmatekniikkaa. Nimihenkilö Sandra on teoksen nykytason kertojan, Klaaran, isoäiti eli yksi lenkki sukupolvien ketjussa. Mitä isoäidille ja isoisälle tapahtui? Se tyttärentyttären on kaivettava esiin päiväkirjamaisista merkinnöistä, joita Sandran lisäksi tekee rohkea mutta yhteisönsä mielestä rajoja jopa liiaksi kolkutteleva Lyyti, romaanin kolmas minäkertoja. Klaaran tie vie myös arkistoihin ja sotamuistomerkeille, mikä johdattaa myös pohdintaan vastakkainasettelun mielettömyydestä.

Sandra onkin paitsi fiktiivinen mikrokuvaus elämän ja kuoleman tuoksuisesta kotirintamasta myös pasifistinen kannanotto. Teos sanallistaa toivoa ja odotusta mutta ennen kaikkea epätietoisuutta, kaipuuta, väsymystä, pelkoa, surua ja lopulta anteeksiantoa kielellä, joka soi kuulaasti ja koskettaa syvältä. Hyisissä tunnelmissa kulkenut romaani päättyy virkkeeseen: ”Avasin vähän silmiäni ja näin ikkunalasiin piirtyneet lumikukkien kuviot, joihin varovainen auringonkiilto osui.”

Voittaja nimetään 23.10.2018, ja hän esiintyy Helsingin Kirjamessujen Töölö-lavalla perjantaina 26.10. klo 14.00. Palkinnon arvo 10 000 euroa.

Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä.

 

Arkisto