In English

Suomeen uusi, Young Adult -kirjojen faneille suunnattu kirjallisuustapahtuma

Suomen suurimmat kustantamot Gummerus, Otava, Kustannusosakeyhtiö Tammi ja WSOY järjestävät yhteistyössä viihdeyhtiö Kaiken Entertainmentin kanssa Helsinkiin Suomen ensimmäisen Young Adult -kirjojen fanitapahtuman. Hel-YA!: Helsinki Young Adult Literary Convention pidetään Suvilahden Ravintola Lämmössä 5.8.2017.

Hel-YA! on Suomessa uudenlainen kirjallisuustapahtuma, sillä se on suunnattu nuorelle kohdeyleisölle ja keskittyy juhlistamaan genreä, joka on tähän asti näkynyt Suomessa vähemmän kuin monissa muissa maissa. Esiintyjinä nähdään Suomen keskeisiä YA-genren kirjailijoita, lukijoita ja faneja.

Siinä missä YA:n faniyhteisöt ovat maailmalla merkittävä osa nuoren yleisön kirjallisuutta, Suomen YA-yhteisöllä ei ole ollut luontevaa paikka tavata toisiaan ja genren kirjailijoita. Faneista tai innostavista ja lahjakkaista tekijöistä ei kuitenkaan ole pulaa. Eräät Suomen kirjallisuusmaailman merkittävimmistä kansainvälisistä menestyksistä ovat viime vuosina nousseet YA-genrestä, kun Salla Simukka (Tammi) ja Maria Turtschaninoff (Tammi) ovat lyöneet läpi maailmalla. Se miksi genreä ei kuitenkaan arvosteta Suomessa yhtä korkealle kuin monessa muussa maassa, johtuu kustantamojen edustajien mielestä erityisesti siitä, että sitä ei ymmärretä kunnolla.

“Kirjayleisö ei välttämättä tiedä, mitä “young adult” tarkoittaa, ja sitä saatetaan pitää hiukan erheellisesti lastenkirjallisuutena”, sanoo Kaiken Entertainmentin kustannustoiminnan johtaja Laura Nevanlinna. “Itse asiassa genre kuitenkin tavoittaa sekä nuoria että aikuisia lukijoita, koska sen tarinat ja henkilöhahmot ovat moniulotteisia ja mieleenpainuvia ja kirjailijat itse niin mielenkiintoisia hahmoja.”

Maailmalla YA-kirjallisuus tuo jatkuvasti ihmisiä yhteen. Yhteisöllisyyden kokemus on erityisen tärkeää aikana, jolloin kirjallisuus ja lukeminen kohtaavat yhä kovenevaa kilpailua nuorten ajankäytöstä muun median kanssa. Hel-YA! on uudenlainen, rento ja hauska kirjallisuustapahtuma, johon jokaisen on helppo tulla. Samalla se haluaa näyttää suomalaisille lukijoille miten upeita, rajoja rikkovia tarinoita YA-genre pitää sisällään.

Lisätiedot:
tarja.kopra@otava.fi
jonna.tapanainen@gummerus.fi
leena.salmio@bonnierbooks.fi WSOY ja Kustannusosakeyhtiö Tammi
laura.andersson@kaiken.com

Facebook.com/helyafest
Twitter.com/helyafest
Instagram.com/helyafest

Arkisto