In English

Minna Maijalan ja Henrik Meinanderin teokset Kanava-tietokirjallisuuspalkinto ehdokkaina

Palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

Perustelut

Minna Maijala: Kultakauden maanalainen vastarinta. Sortokauden taisto isänmaan ja sananvapauden puolesta

Kiehtova ja perusteltu kuvaus siitä, miten suomalainen sivistyneistö puolusti Suomen kieltä, kulttuuria ja autonomiaa ensimmäisen sortokauden aikana. Aihevalinta on oivaltava ja ajankohtainen, ja kirja tarjoaa samalla perspektiiviä ajankohtaisesti Euroopassa puhuttaviin kiperiin kysymyksiin: sananvapaus ja ihmisoikeudet eivät ole olleet itsestäänselvyyksiä, ja niiden puolesta pitää edelleen taistella. Maijala kulkee tottuneesti kultakauden salongeissa ja levittää lukijan eteen ehjän mutta jännitteisen ihmissuhteiden, politiikan, taiteen ja tieteen kudelman.

Henrik Meinander: Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa

Kirjassa on vahva, taitavasti kerrottu tarina, ja Meinanderin ote aiheeseensa on kriittinen mutta tasapainoinen. Hän on osannut valita Mannerheimin elämästä mukaan olennaisen ja uskaltanut karsia muuta. Meinanderin jo opiskelijana alkanut perusteellinen perehtyminen Mannerheimiin näkyy levollisena varmuutena aiheen käsittelyssä. Aristokraatti sarkatakissa ilmestyi yhtä aikaa Suomessa ja Ruotsissa. On hyvä, että myös ruotsalaisilla lukijoilla on mahdollisuus tutustua uusimpaan suomalaiseen Mannerheim-tutkimukseen.

Viiden ehdokaskirjan valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet, toimittaja Unto Hämäläinen ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija, dosentti Mari K. Niemi. Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan  2.11.  Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakama palkinto on 10 000 euroa. Ehdokkaat julkistettiin Helsingin kirjamessuilla 26.10.2017.

Arkisto