In English

Loistavat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat

Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba, Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo!, Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia ja Ninka Reitun Sinä olet superrakas kisaavat Lasten- ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-palkinnosta. Voittajan kuudesta ehdokkaasta valitsee laulaja ja lauluntekijä Anna Puu. Voittaja julkistetaan 29.11.  Ehdokkaiden valinnasta päätti raati, johon kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl (puheenjohtaja), graafinen suunnittelija Ilona Ilottu ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Perustelut:

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba

Optimistinen, hauska ja koskettava lapsen puheenvuoro elämästä kahden kodin ja maan välissä. Kirjoittaja antaa lapselle äänen asioissa joista voi olla usein vaikea puhua vanhempien kanssa. Teos muistuttaa, että lapsi ei ole aikuisten projekti, vaan oma yksilö jolla on oma ääni ja tahto.

Kaj Korkea-aho, Kaj & Ted Forsström. Kuvitus Pentti Otsamo: Zoo! Virala genier / Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)

Hormonien kyllästämä, hyvällä tavalla nyrjähtänyt kuvaus teini-ikäisten maailmasta. Tavoittaa osuvasti yläasteen kähinän ja draaman sekä nuorten pohjattoman halun kuulua porukkaan. Takuuvarmat naurut kaikenikäisille lukijoille. Taitavasti toteutettu viestintätyylien smörgåsbord joka näkyy sekä tekstissä että kuvituksessa. Suomentanut Laura Beck.

Mauri Kunnas:  Koiramäen Suomen historia

Huolella ja innostavasti toteutettu muistutus, ettei Suomi alkanut 100 vuotta sitten. Tarjoaa luettavaa moneksi kerraksi kaikenikäisille. Ilon ja löytöretkeilyn kautta tapahtuvaa kansanvalistusta parhaimmillaan. Historiallinen tarkkuus on merkillepantavaa. Koirahahmot sitovat suomalaisten sukutarinat osaksi yhteistä historiaamme, joka ulottuu satojen vuosien päähän.

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas

Kaunis, pieni muistutus rakkauden ja turvan sanoittamisen tärkeydestä. Se ken rakastaa, rakastaa myös tätä kirjaa. Tekee tärkeän eron ehdottoman rakkauden ja kaikkien tekojen hyväksymisen välillä. Humoristisella kuvituksella vältetään liiallinen siirappisuus. Kuvitus on sympaattista ja rouheaa, maalauksellista ja skissailevaa.

Arkisto