In English

Kjell Westön uudessa romaanissa viattomat onnen ajat saavat mustat kehykset

copyright: Marica Rosengård

Kjell Westön elokuussa ilmestyvä Rikinkeltainen taivas on mestarillinen kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta tähän päivään.

Romaani ilmestyy 16. elokuuta yhtä aikaa sekä ruotsiksi että suomeksi. Ruotsinkielisen alkuteoksen Den svavelgula himlen kustantaa Schildts & Söderströms. Romaani ilmestyy samanaikaisesti myös Ruotsissa Albert Bonniersin kustantamana. Teos ilmestyy myöhemmin syksyllä norjaksi ja tanskaksi, ja sen oikeudet on myyty myös Ranskaan ja Saksaan.

Rikinkeltaisen taivaan kantavina teemoina ovat ystävyys, intohimo ja aikuiseksi kasvaminen.  Alex ja Stella Rabellilta ei puutu mitään. Ainakin siltä kertojasta tuntuu kesällä 1969, jolloin hän saa kutsun sisarusten kesäparatiisiin. Hänestä tulee Alexin läheinen ystävä mutta Stellaan hän rakastuu. Poikavuosina solmittu ystävyys kantaa halki seksuaalisen heräämisen ja nuoruuden myrskyjen aina kultaisiin menestyksen vuosiin ja niiden kääntöpuolelle.  Jälkeenpäin nuo viattomat onnen ajat saavat mustat kehykset. Kuva Rabellin täydellisestä perheestä rakoilee, kun kertoja joutuu vedetyksi heidän tummiin kuvioihinsa ja alkaa tuntea yhä suurempaa vierautta. Romaanin on suomentanut Laura Beck.

Kjell Westö (s. 1961) on saanut useita kirjallisuuspalkintoja sekä Pro Finlandia -mitalin. Hänen edellinen romaaninsa, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saanut  Kangastus 38 on käännetty 17 kielelle. Kangastus 38 nähdään näytelmäsovituksena Kansallisteatterissa syksyllä 2017.  Sekä Leijat Helsingin yllä että Finlandia-palkittu Missä kuljimme kerran on dramatisoitu näytelmäksi ja elokuvaksi, jälkimmäinen myös tv-sarjaksi.

Arkisto