In English

Kadonneen kirjan metsästys – Virpi Hämeen-Anttilan dekkarikierros Kruununhaassa

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila on käsikirjoittanut Tieteiden yöhön 12.1.2017 dekkarikierroksen, jossa yleisö pääsee vierailemaan Kruunuhaan tiedeinstituuteissa rikosromaaneista tutun salapoliisin matkassa. Tavoitteena on saada kiinni kirjavaras, joka on vienyt arvokkaan kirjan ja vielä onnistunut kuljettamaan sen vuoteen 2017.

Kierros lähtee liikkeelle Helsingin yliopistolta klo 17.00 ja päätyy Kansalliskirjastoon klo 21.30. Illan aikana vieraillaan yhteensä seitsemässä tiedeinstituutissa. Yleisö voi osallistua kierrokselle alusta loppuun tai seurata tarinan etenemistä osan matkasta.

Virpi Hämeen-Anttila rakastaa arkistoja ja on kiinnostunut 20-luvun rikoksia täynnä olleesta ajasta. Hämeen-Anttilalla ja hänen rikosromaaniensa virkamies ja amatöörisalapoliisi Karl Axel Björkillä on yhteinen harrastus. Molemmat pitävät kuljeskelusta öisen Kruununhaan kaduilla.

– Varsinkin satama-alueet ovat sellaiset, että illalla tai yöllä Björk tykkää katsella sataman valoja. Helsinki on ihan vastustamattoman romanttisen näköinen silloin – ja tietysti yöllä voi kulkea salamyhkäisesti, Hämeen-Anttila sanoo.

Kirjailija on tutkinut aikakauden kuvia niin paljon, että näkee kadulla kävellessään kaupungin sellaisena, kuin se on ollut 20-luvulla. Kaupunginosa ei ole muuttunut juurikaan lähes sadassa vuodessa, muutamaa uutta ja muutamaa purettua taloa lukuun ottamatta.

Kruununhaan instituutit ovat Hämeen-Anttilalle rakkaita ja hän käyttää niitä paljon työssään. Suurin osa dekkarikierroksella nähtävistä instituuteista on syntynyt 1800-luvulla kansallisten tieteiden nousussa.

Kadonneen kirjan metsästys on osa 11.─15.1.2017 suurelle yleisölle suunnattua Tieteen päivät –tapahtumaa.

Lisätietoa tapahtumasta: http://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2017/tieteiden-yo/kadonneen-kirjan-mets%C3%A4stys

 

Arkisto