In English

Jukka Viikilä Otavan kirjailijaksi

 

Vuoden 2016 Finlandia-palkinnon romaanillaan Akvarelleja Engelin kaupungista voittanut kirjailija Jukka Viikilä ja Kustannusosakeyhtiö Otava ovat tehneet sopimuksen Viikilän seuraavan teoksen kustantamisesta.

Suomalainen vuosi on lempeän hyväntuulinen kertomuskimara suomalaisen elämänmuotomme kukkasista ja rikkaruohoista.

Sen tarinat seurailevat vuodenkiertoa niin kuin vain suomalainen voi sen kokea. Suomen kesä. Talviloma. Työ. Sää. Auto. Penkkiurheilu. Kahvi. Julkkikset. Karavaanarit.

Perinteissä pitäytymisen, ankaran työn arvostuksen ja toivottoman kesänodotuksen lomasta pilkahtelevat rakkaus ja intohimo, vaikka sääennustus sanoisi mitä.

Teos ilmestyy keväällä 2018.

”Kaikkien teosteni perusyksikkö on fragmentti. Niin tämänkin. Suomalainen vuosi havannoi elämänmuotomme erityispiirteitä lakonisesti ja aforistisesti, vähän niin kuin Engel teki päiväkirjoissaan. Tällä kertaa vain nykyajassa ja lähihistoriassa ja useiden näkökulmien kautta. Tarkoitukseni ei ole välttämättä olla humoristinen, vaan tehdä tarkkoja havaintoja, jotka onnistuessaan ovat tietenkin aina humoristisia”, Viikilä sanoo.

”Jukka Viikilä on suomalaisen kirjallisuuden uuden polven keskeisimpiä tekijöitä, armoitettu sanankäyttäjä ja lyömättömän lakoninen tarinaniskijä, jolla on kyky nähdä suuri pienessä. On meille iso ilo ja kunnia ryhtyä hänen kustantajakseen”, sanoo Kustannusosakeyhtiö Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper.

Lisätiedot:

Kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper, antti.kasper@otava.fi, 050 3132414

”Jokainen suomalainen tietää, että kesäretkeä on turha suunnitella etukäteen, aurinko kuulee toiveet ja aamu sarastaa harmaana. Häitä on kesässä juuri sen verran kuin on sateisia päiviä.

Suomessa kesän ilo syntyy tiedosta, että lumi suurissa kasoissa kaupungin ulkopuolella ei sula koskaan. Sieniä mätänee metsiin niin kuin ainutkertaisia kesähetkiä, joihin ei tarttunut kiinni.”

(Ote Jukka Viikilän teoksesta Suomalainen vuosi)

Arkisto