In English

Vesa Haapalan Karhunkivi ja Pauliina Haasjoen Planeetta ovat Runeberg-palkintoehdokkaina

Runeberg-palkinnon saaja julkistetaan 5. helmikuuta 2017 Porvoossa. Voittajan valitsee  raati, johon kuuluvat kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst.

Raadin perustelut:

 

Karhunkivi_korj_Suojapaallinen_avoin.inddVesa Haapala: Karhunkivi

Runoilija Vesa Haapalan (s. 1971) ensimmäisessä romaanissa yhdistyvät vantaalaisen perheen arki ja minäkertojana toimivan isän suhde poikaansa, joka koettelee rajojaan ja haastaa vanhempansa äärirajoille asti. Isän rakkaus poikaan on yhtä aikaa syvää ja raskasta. Metsätontin rakennustyömaasta tulee isän pakopaikka ja henkireikä.

Perhe-elämän vaikeudet laajenevat Haapalan romaanissa yhteiskunnallisiksi kysymyksiksi erityislasten asemasta. Kirjaston tiskin takaa elämää havannoiva isä näkee etenkin lapsiperheiden ja opetustoimen kurjistumisen.

Haapalan teos on jäntevä ja hienosti kirjoitettu. Kaunis ilmaisu sovittaa vakavaa, jopa ahdistavaa tarinaa ja tekee siitä tekee siitä lukijaansa lähelle tulevan.

 

haasjoki_kansiPauliina Haasjoki: Planeetta

Seitsemännessä runoteoksessaan Planeetta Pauliina Haasjoki (s. 1976) palaa jälleen maailmankaikkeuden suureen teemaan, jota hän on tutkinut oikeastaan läpi tuotantonsa. Katse on nyt Maassa ja sen suuressa Ideassa, elämässä. Elollisen monimuotoisuus eri mantereilla saa runojen puhujan puhkeamaan ylistykseen. Mutta samalla hän myös näkee kirkkaasti, mitä merkitsee elämän kielto; katoaminen, tuhoutuminen, kuolemassa menettäminen.

Näistä äärettömän ja äärellisen teemoista Pauliina Haasjoki on kirjoittanut kenties kauneimman kokoelmansa: Planeetta edustaa ilmaisultaan ja ajatuksiltaan parasta nykyrunoutta mitä Suomessa tällä hetkellä kirjoitetaan.

 

Arkisto