In English

Tuija Lehtiselle Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinto

Kirjailijaliiton lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinnon saaja Tuija Lehtisen kirjailijaura alkoi vuonna 1984 romaanilla Rosan talo. Hän on kirjoittanut sekä aikuisille että lapsille ja nuorille; tuotanto on poikkeuksellisen runsas ja monipuolinen.

Lehtisen ensimmäinen nuortenromaani Enkelinkuvia hiekassa ilmestyi vuonna 1986. Sitä ovat seuranneet muun muassa rakastetut Laura– ja Mirkka-sarjat sekä poikia innostanut Futis-sarja. Nuortenkirjojen lisäksi Lehtinen on kirjoittanut lastenromaaneja ja kuvakirjoja.

Nuortenromaaneissaan Lehtinen on usein lähtenyt pelottomasti tutkimaan alueita, joita aikuiset eivät tunne hyvin mutta jotka kiinnostavat nuoria. Esimerkiksi teoksessa Mopo (Finlandia junior –ehdokas 2005) heittäydytään syvälle mopojen ihmeelliseen maailmaan. Niin ikään Lehtinen on vuodesta toiseen osannut kirjoittaa siitä, mikä nuorten maailmassa on ajankohtaista.

Lehtisen teokset kiinnostavat sekä tyttöjä että poikia. Hän on saattanut nuoria lukijoita kirjallisuuden pariin tavalla, joka hakee vertaistaan.

Vaikka kirjoja syntyy edelleen kovaan tahtiin, niin korkea taso pysyy yllä: Lehtinen kokeilee erilaisia kerrontatapoja, leikittelee kielellä ja luo kirjalijannahkansa yhä uudestaan. Kirjoista näkyy aina huolellisuus, mutta myös jatkuva intohimo kirjoittamiseen.

Uransa ohella Tuija Lehtinen on tehnyt ahkerasti töitä koko kirjailijakunnan hyväksi. Hän on kuulunut kirjailijaliiton johtokuntaan (1996 – 2004) ja Lukukeskuksen hallitukseen (1996 – 2008). Suomen Nuorisokirjailijoiden puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 1995 saakka.

Suomen Kirjailijaliitto jakoi palkinnon Turun kirjamessuilla.

Arkisto