In English

Sirpa Kähköselle Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto

Kansanvalistusseura  myönsi Sivistyspalkinnon 2016 kirjailija ja suomentaja Sirpa Kähköselle. Palkinto jaetaan henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sirpä Kähkönen. Kuva Tommi Tuomi 2014.

Kuva: Tommi Tuomi

Perusteluissa muun muassa kiitetään siitä, että Sirpa Kähkönen on kiertänyt kirjastoissa puhumassa kansantajuisesti sananvapaudesta sekä yhteiskunnallisesta ja sukupuolten tasa-arvosta. Hänen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kirjailijoiden ja toimittajien sananvapausjärjestö Suomen PEN:in puheenjohtajana Kähkönen on esittänyt huolensa vihapuheen luomasta pelon ilmapiiristä, joka johtaa itsesensuuriin. Hän on tuonut esille etenkin tutkijoiden ja yhteiskunnallisten keskustelijoiden ilmaisunvapautta rajoittamaan pyrkiviä mekanismeja.

– Sirpa Kähkösen tapa luoda asioiden välisiä yhteyksiä ja asettaa niitä suurempiin kokonaisuuksiin on ymmärrettävää, elävää ja ilmeikästä. Se on tässä ajassa tarvittavaa sivistystyötä, kun populismilla pyritään hämärtämään todellisuutta ja vähättelemään faktoja, sanoo KVS:n toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.

 

 

 

Arkisto