In English

Pauliina Haasjoelle Nihil Interit -runouspalkinto teoksesta Planeetta

Runoteospalkinnon reilun viidenkymmenen ehdokkaan joukosta palkintoraatia miellytti eniten Pauliina Haasjoen kahdeksas runokokoelma Planeetta.

Merkittävien runoilijoiden tuotannossa erotetaan usein kypsä kausi, jolloin tekijä tuntuu saavuttavan omimman ilmaisumuotonsa. Planeetassa kypsyydeltä maistuu tyylin hallinta ja pelkistäminen sekä teoskokonaisuuden täydellisesti sulkeutuva ympyrä tai pallo, mutta nämä aikuisen opetellut eleet eivät peitä teoksen levottomana sykkivää sydäntä ja ilkikurista piittaamattomuutta muodollisista konventioista.

Planeetan runoissa avaruudessa kelluva kotimme nähdään kuin ensimmäistä kertaa astronautin suuresta panoraamasta pienimpään mullassa möyrivään hajottajaeliöön. Haasjoen kieli on toteavan aforistista, usein luetteloivaa, aina kaunista ja ajateltua.

Haasjoen tähänastisista runokokoelmista paras saa lukijan avaamaan silmänsä lukuisille pienille ihmeille ympärillään, ja sille suurellekin: että yhä vielä pyörimme tällä pallolla katselemassa, kuuntelemassa ja lukemassa runoja.

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n  runouspalkinnot jaettiin Turun  kirjamessuilla.

Arkisto