In English

Otava julkaisee Mirkka Lappalaisen kirjan noituudesta

Historiantutkija Mirkka Lappalainen ja Kustannusosakeyhtiö Otava ovat solmineet kustannussopimuksen Lappalaisen seuraavasta kirjasta. Pohjoisen noidat käsittelee noituutta ja noitavainoja 1600-luvulla.

Pohjoisen noidat on kirja noituudesta ja noitia vastaan käydyistä oikeudenkäynneistä, joiden outous ja raakuus ovat aina kiinnostaneet ja kauhistuttaneet ihmisiä. Teos vie syvälle 1600-luvun ihmisen mielenmaisemaan, käsityksiin hyvyydestä ja pahuudesta, oikeasta ja väärästä, elämästä ja sen hallinnasta”, Mirkka Lappalainen kertoo.

Nykyihmisestä 1600-luvun noitahysteria ja siihen liittyvät tarinat ovat outoja ja käsittämättömiä. Pohjoisen noidat on pelottava kertomus siitä, miten ihmiset ja valtio alkavat pitää totena asioita, jotka jo joidenkin aikalaisten mielestä olivat ”hullutuksia” ja ”illuusioita”.

”On upeaa saada kustantaa mestarillisen taidokkaasti tarinaa kuljettavan Mirkka Lappalaisen uusi kirja. Se antaa Lappalaisen aikaisemman tuotannon tavoin mahdollisuuden peilata nykyisyyttä menneisyyttä vasten”, sanoo Otavan kustannuspäällikkö Jarkko Vesikansa.

Mirkka Lappalainen (s. 1975) on helsinkiläinen filosofian tohtori ja Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen kolme edellistä kirjaansa on julkaissut Kustannusosakeyhtiö Siltala. Lappalaisen 1500- ja 1600-lukujen historiaa käsittelevät kirjat ovat saaneet useita tunnustuksia. Maailman painavin raha valittiin vuonna 2006 vuoden tiedekirjaksi. 1590-luvun sisällissotaa käsittelevä Susimessu (2009) oli vuoden historiateos ja sai Lauri Jäntin palkinnon sekä Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiön tunnustuspalkinnon. Jumalan vihan ruoska (2013) sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Teos Pohjolan leijona. Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632 voitti vuoden 2014 Tieto-Finlandian sekä Vuoden tiedekirja -palkinnon. Mirkka Lappalainen on saanut myös Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjapalkinnon (2012) ja hänet on valittu vuoden dosentiksi (2016).

Lisätietoja: Jarkko Vesikansa, jarkko.vesikansa@otava.fi 040-5416709

 

 

 

Arkisto