In English

Marja Jegorenkoville ja Heleena Puolitaipaleelle vuoden 2016 Oppikirjailijapalkinnot

Oppikirjailijapalkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta. Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus.

Palkintoperustelut

Marja Jegorenkov

Suomessa opiskellaan venäjää hämmästyttävän vähän, vaikka sen osaajia tarvitaan monella alalla. Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun apulaisrehtori ja venäjän kielen opettaja Marja Jegorenkov on yksi niistä, jotka ovat tehneet hartiavoimin töitä asiantilan muuttamiseksi. Hän on valtakunnallisesti arvostettu kieltenopettaja, joka vastaa SYK:ssa vieraiden kielten opetuksen kehittämistyöstä. Jegorenkov valittiin Vuoden kieltenopettajaksi vuonna 2005. Häntä kiitettiin silloin kannustavasta opetuksesta, joka on saanut pitkän venäjän lukijat jatkamaan opintojaan aina ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Osana työryhmää Jegorenkov on kirjoittanut 2000-luvulla lukuisia venäjän oppikirjoja lukioon ja aikuisopetukseen. Hän on ollut yhtenä keskeisenä tekijänä tärkeissä oppikirjasarjoissa, kuten lukion A-venäjän Èkstrim-kirjasarjassa, lyhyen venäjän Možno!-kirjasarjassa ja aikuisille tarkoitetussa venäjän Pora!-kirjasarjassa.

Jegorenkovin kirjoja käytetään lukioissa, työväenopistoissa, kansalaisopistoissa ja kielikeskuksissa. Niitä käytetään myös itseopiskelussa. On tärkeää, että Suomessa tehdään korkeatasoisia oppikirjoja myös muihin kieliin kuin englantiin ja ruotsiin, sillä kansainvälistynyt maailma edellyttää monipuolista kieliosaamista. Tätä Marja Jegorenkov on edistänyt venäjän kielen osalta esimerkillisellä tavalla.

Heleena Puolitaival

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Heleena Puolitaival kutsuu oppikirjailijan työtään julkiseksi paheekseen. Tällä paheellaan hän on kuitenkin vaikuttanut suomalaisten lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaidon kehittymiseen paljon laajemmin kuin pelkästään opettajana olisi ollut mahdollista.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Puolitaipaleen esikoisteoksen, Sanataituri-sarjan ensimmäisen osan ilmestymisestä. Joissakin kouluissa hyväksi havaittu äidinkielenoppikirja saattaa olla käytössä edelleenkin, vaikka sen ilmestymisen jälkeen oppiaineen nimi on muuttunut äidinkieleksi ja kirjallisuudeksi ja myös opetussuunnitelmat ovat ehtineet muuttua.

Alakouluun tarkoitetun Sanataiturin jälkeen 2000-luvulla syntyi yläkoulun Aleksis-sarja, jonka työryhmässä Puolitaival oli mukana kymmenkunta vuotta. Peruskoulun jälkeen tuli lukion vuoro. Puolitaival on ollut mukana kirjoittamassa lukion tämänhetkisen valtasarjan Särmän tehtävävihkoja.

Oppikirjailija elää ajassa. Tästä kertoo viimeisin Puolitaipaleen laatima Särmä-julkaisu syksyltä 2015. Kun Sofi Oksasen Norma ilmestyi syyskuussa, samaan aikaan ilmestynyt tehtävävihko sisälsi jo Normaan liittyviä kirjallisuustehtäviä.

Heleena Puolitaival on ollut mukana erilaisissa oppikirjatyöryhmissä ja opettanut vuosien varrella monia uusia oppikirjailijoita. Puolitaipaleen mukaan hyvä oppikirja on selkeä ja toimiva. Sellaisia ovat myös hänen omat oppikirjansa.

Arkisto