In English

Kirjailija Kaj Korkea-aho Helsingin kirjamessujen kolumnisti

Kaj Korkea-aho. Kuva Pekka Holmström 2015.Kirjailija Kaj Korkea-aho on valittu Helsingin Kirjamessujen 2016 kolumnistiksi. Messujen teemana on tänä vuonna Pohjoismaiden kirjallisuus ja kulttuuri, mikä heijastuu myös kolumneissa. Toinen messuilla esillä oleva teema on aikamme siirtolaiset ja se näkyy tapahtuman graafisessa ilmeessä. Grafiikan on piirtänyt Vuoden 2016 graafikko Pekka Toivonen.

Kaj Korkea-aho (s 1983) on sukupolvensa tunnetuimpia suomenruotsalaisia kirjailijoita. Hän kirjoittaa kirjamessujen kolumnit ruotsiksi ja ne käännetään suomeksi. Korkea-aho tuo esille kolumneissaan kirjallisuutta, tasavertaisuutta, kielipolitiikkaa, uskontoa ja musiikkia. Ensimmäisessä kolumnissa kerrotaan siitä, miten kirjasto pelasti Korkea-ahon elämän.

Kirjamessut on Korkea-aholle tuttu paikka. ”Göteborgin kirjamessuilla kahvittelin P.O. Enquistin ja Mona Sahlinin kanssa. Helsingin messuilla jonotin vessaan Jörn Donnerin ja Pekka Haaviston takana. Pakkohan on rakastaa sellaisia tapahtumia! Ja yleisesti, kirjojen ympäröimänä tulee minulle hyvä tunne. Pidän itse esiintymisestä, mutta mieluiten olen itse kuuntelemassa muiden kirjailijoiden keskusteluita.”

Entäpä Pohjoismaiden kirjallisuus, kuka on Korkea-ahon suosikkikirjailija? ”Lena Anderssonin Egenmäktigt förfarande on ainoa kirja sitten rippiajan Raamattuni, johon olen tehnyt alleviivauksia. Se kirja osui suoraan sydämeeni. Anderssonin kieli ja tyyli ovat kerta kaikkiaan loistavia”, ylistää Korkea-aho.

Tällä hetkellä Korkea-aho kirjoittaa näytelmää, joka saa ensi-iltansa Vaasassa marraskuussa. Hän on siinä mukana myös näyttelijänä. Työnalla on nuorisokirja. Hän työstää myös neljättä romaaniaan.

Korkea-ahon esikoisromaani on Se till mig som liten är / Katso minuun pienehen(2009, Schildts & Söderströms/Teos). Tämän jälkeen hän on kirjoittanut teokset Gräset är mörkare på andra sidan/ Tummempaa tuolla puolen (2012, Schildts & Söderströms/Teos) ja Onda boken/Paha Kirja (2015 Schildts & Söderströms/Otava).

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 16. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Vuonna 2015 Helsingin Kirjamessuihin osallistui 328 yritystä ja tapahtumassa vieraili 79 961 kävijää.

Samanaikaisesti kirjamessujen kanssa järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma.

Arkisto