In English

Johannes Ekholmille Kalevi Jäntin palkinto

ekholm2016Johannes Ekholm on saanut Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanistaan Rakkaus niinku. Palkinnon suuruus on 17.000 euroa.

Palkintolautakunnan perusteluista:

Rakkaus niinku on älykäs, hallittu, moneen suuntaan avautuva romaani, joka soljuu vapaasti eri kielellisten rekisterien välillä. Sen keskiössä on puheen ja chatin luonteva, elävä kieli. Rakkaus niinku on hauska kirja, mutta se pureutuu suuriin kysymyksiin; sukupolvieroon, työn ja taiteen arvoihin, sukupuoleen, taiteenteon etiikkaan, markkinatalouden kritiikkiin, uuden maailman ja uusien medioiden asettamiin kysymyksiin, vanhemmuuteen, yksinäisyyteen. Hurmaavan postmodernilla kannella varustettu Rakkaus niinku hahmottaa nykytodellisuutta kunnianhimoisesti ja laajalla spektrillä; sen verkkoon tarttuu suuria kaloja, näkökulma suuriin murroksiin.

Ekholm kirjoittaa teokseensa urbaanin sanavaraston ja mieleenpainuvia, tarkkanäköisiä ihmiskuvia. Muodon ja kielen tasolla Rakkaus niinku avaa kirjallisuuteen uusia väyliä, mutta teoksen suurin uusi on kuitenkin sen ajattelussa, koko siinä kirjossa, jonka Ekholm romaaniinsa tuo. Päähenkilö Joona haluaisi kirjoittaa tekstiä, joka olisi kuin elimistöön ennen röntgeniä suihkutettavaa varjoainetta ja tällaista Rakkaus niinku on: se on kielellisesti taiturillista kirjoitusta, joka heijastaa todellisuuden, tämänpäiväisen maailman.

Kalevi Jäntin säätiö myönsi tänä vuonna kolme palkintoa, kaikki esikoiskirjailijoille. Kaksi muuta palkittua ovat Anu Nurmi runokokoelmastaan Villieläimiä (Kolera) ja Soili Pohjalainen romaanistaan Käyttövehkeitä (Atena).

Kalevi Jäntin säätiön palkintolautakunnan kuuluvat  kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko (pj.) ja maisteri Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.

Lisätietoja palkinnosta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevi_J%C3%A4ntin_palkinto

Arkisto