In English

Veikko Erkkilän ja Pekka Iivarin historiateos asettaa käsitykset Lapin sodasta uuteen valoon

Veikko Erkkilän ja Pekka Iivarin historiateos Jätetyt kodit, tuhotut sillat on rohkea tulkinta Lapin sodasta. Teos nostaa esiin sodan jyräämien ihmisten kohtalot ja pureutuu sodan todellisiin syihin. Kirja ilmestyy 24.9.2015

Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari - Jätetyt kodit, tuhotut sillat

Kirja asettaa käsitykset Lapin sodasta uuteen valoon. Mitä löytyy Neuvostoliiton Suomeen kohdistamien miehitysuhkausten taustalta? Oliko uhka todellinen, vai käyttikö Stalin Lapin sotaa Suomen poliittiseen taivuttamiseen? Olivatko laajat ja traumaattiset evakuointitoimet turhia?

Lapin sota ajoi pohjoisen Suomen asukkaat kodeistaan, pakotti aseveljet toisiaan vastaan ja johti laajoihin tuhoihin. Sotaa käytiin Suomen maaperällä, mutta se kosketti myös Ruotsia, Saksaa, Norjaa ja Neuvostoliittoa. Kirja oikaisee tunnettuja Lapin sodan myyttejä. Esimerkiksi nämä käsitykset ovat virheellisiä: Evakot pakenivat saksalaisia, Ruotsi teki nopean päätöksen ottaa vastaan suomalaisia evakkoja, Ruotsin rooli sodassa oli seitinohut, Lapissa säästyi tuholta vain kaksi kylää, saksalaisen luutnantin rakastuminen pelasti Kuusamon kirkonkellot, Saksaan lähteneet suomalaisnaiset pakotettiin matkalle.

Ainutkertaiset silminnäkijöiden haastattelut ja arkistolöydöt tarjoavat monipuolisen näkökulman. Tekijät ovat saaneet käyttöönsä laajaa arkistomateriaalia mm. Venäjältä, Norjasta, Saksan Freiburgin sota-arkistosta, Suomessa kansallisarkistosta, ulkoministeriöstä ja useista maakunta- ja erityisalojen arkistoista. Siviilien haastattelujen tukena kirjoittajilla on ollut valokuvia, kirjeitä ja henkilökohtaisia asiapapereita.

Veikko Erkkilä on toimittaja ja tietokirjailija, jonka edellinen vuonna 2011 ilmestynyt Viimeinen aamu käsitteli Suomen rajakyliin kohdistuneita partisaani-iskuja. Pekka Iivari on filosofian tohtori, tietokirjailija ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija.

Arkisto