In English

Saila Susiluodon vaikuttavat runoteokset Antikythera ja Ariadne

Saila Susiluodon Antikythera on täysin uudenlainen vuorovaikutteinen runoteos iPadille. Samanaikaisesti ilmestyvä Ariadne-kokoelma sijoittuu samaan tarinamaailmaan.

Saila Susiluoto - Ariadne

Antikythera on runoilija Saila Susiluodon kirjoittama ja ideoima, yli 200 uudesta runosta koostuva mittava teos. Lukija pääsee tutkimaan sen salaisuuksia Antiikin mystistä Antikythera-mekanismia muistuttavan koneen avulla. Runot reagoivat esimerkiksi kosketukseen ja liikkeeseen yllättävillä tavoilla. Elämyksessä korostuvat interaktiivisuus, pelillisyys ja ajallisuus.

Juuri ilmestynyt runokokoelma Ariadne on Antikytheran kirjamuodossa julkaistava henkinen sisarteos. Se sisältää osin samoja runoja, mutta on oma taiteellinen kokonaisuutensa.

Teosten teemoissa käsitellään Euroopan mustia aikakausia: noitavainoja, fasismin nousua, maailmansotien kumua, mutta myös ihmisen vapautta, rakkautta ja valoa.

Antikytheran pohjatyö on toteutettu Aalto-yliopiston uusmediakerrontaa tutkivassa Crucible Studiossa. Teoksen teknisestä sunnittelusta ja toteutuksesta vastaa mobiiliin erikoistunut digitaalinen suunnittelutoimisto Taiste. Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Shakti Dash ja äänimaailmasta Antti Nykyri. Teos on toteutettu Koneen säätiön, AVEK:n ja Crucible-studion tuella.

Mediataiteilija Jaakko Pesosen toteuttama, teoksen näyttävä installaatioversio on nähtävissä Helsingin Observatorion kirjastossa 20.–30.8.2015. Tapahtuma on osa Taiteiden Yön, Runokuun ja Media Facadesin ohjelmistoa.

Antikythera esitellään maailmalle elektronisen taiteen 21. kansainvälisessä symposiumissa ISEA:ssa 14–19.8.2015, Kanadan Vancouverissa.

Antikythera on saatavilla iPad-laitteille App Storesta 20.8.2015 alkaen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Saila Susiluoto, 041 530 2228, saila.susiluoto@gmail.com Mika Tuomola, Taiteellinen johtaja, Crucible studio, 040 5162371, mika.lumi@iki.fi Tuomas Jalamo, Vastaava tuottaja, Taiste Oy, 044 295 7710, tuomas@taiste.fi

Arkisto