In English

Otavan nuortenromaanikilpailun voitti Nadja Sumanen käsikirjoituksellaan Rambo

Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otavan Kirjasäätiön nuortenromaanikilpailu on ratkennut. Kilpailun voitti Nadja Sumanen käsikirjoituksellaan Rambo. Lisäksi raati myönsi kaksi kunniamainintaa.

Romaanikäsikirjoitus Rambo antaa äänen nuorelle, joka saa ani harvoin ääntään kuuluville. Romaanin minäkertoja, neljätoistavuotias Rambo, on yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi. Helposti syttyvä, ADHD-diagnoosin saanut poika on koulussa tarkkailija ja ikätoveriensa joukossa sivullinen. Vaikka olisi helppo luonnehtia Ramboa vähäosaiseksi, hän ei ole kuitenkaan onneton eikä vaivu toivottomuuteen.

Rambo on valoisa ja lohdullinen tarina. Vaikka Sumasen teksti antaa uskoa tulevaisuuteen, se muistuttaa, että putoaminen on aina mahdollista, jos turvaverkkoa ei ole.

Nadja Sumanen (s. 1975) on Espoossa asuva toimintaterapeutti ja kahden lapsen äiti, joka viettää mielellään mökkielämää perheensä kanssa. Hän arvostaa vilpittömyyttä, rakkaudella tarjottua ruokaa ja pyöräilyä metsäteillä.

Palkinnon suuruus on 7 000 euroa. Voittajateos julkaistaan lokakuussa 2015, ja joulukuussa Kansallisteatterin Omapohjaan valmistuu teokseen perustuva näytelmä, jonka dramatisoi ja ohjaa Elina Kilkku. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä helsinkiläisen Kallion lukion oppilaiden kanssa.

Kaksi kunniamainintaa

Kilpailun kärjessä oli tosi vahvoja ja keskenään erilaisia käsikirjoituksia. Tämän vuoksi raati halusi nostaa voittajan lisäksi esiin kaksi käsikirjoitusta, jotka saivat kunniamaininnan: Anne-Maija Aalto käsikirjoituksestaan Syvään veteen ja Pete Suhonen käsikirjoituksestaan Koira, joka kävi coffee shopissa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kirjailija Terhi Rannela, ohjaaja Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, Kallion lukion opiskelijat Helmi Turunen ja Sami Mäkäräinen, kustannuspäällikkö Katriina Kauppila ja kustannustoimittaja Sanna JaatinenKustannusosakeyhtiö Otavasta.

Kustannusosakeyhtiö Otava täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Osana juhlavuotta Otava ja Otavan Kirjasäätiö järjestivät nuortenromaanin kirjoituskilpailun keväällä 2014. Tarkoituksena oli löytää ansiokas teos, joka kertoo tämän hetken nuorten maailmasta. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 189 käsikirjoitusta.

Arkisto