In English

Kirjailija Henning Mankell on kuollut

Henning Mankell

Rakastettu ja palkittu ruotsalainen kirjailija Henning Mankell kuoli aikaisin aamulla 5. lokakuuta Göteborgissa. Hän oli kuollessaan 67-vuotias.

Henning Mankell (3.2.1948) oli yksi aikamme suosituimpia ruotsalaisia kirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti Wallander-dekkareistaan, joiden kautta hän peilaa ruotsalaista yhteiskuntaa ja sen ongelmia. Hänen sydäntään lähellä olivat myös lasten oikeudet sekä Afrikka.

Mankell teki pitkän uran Ruotsissa eri teattereissa ohjaajana, dramaturgina ja teatterinjohtajana. Hän asui puoleksi Ruotsissa, puoleksi Mosambikissa, Maputossa, jossa hän työskenteli Teatro Avenidan johtajana.

Mankellin laaja kirjallinen tuotanto sisältää romaaneja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Hän kirjoitti myös näytelmiä, kuunnelmia, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Mankellin kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa kappaletta.

Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi elokuussa suomeksi ilmestynyt Ruotsalaiset saappaat (Svenska gummistövlar, 2015). Tänä vuonna ilmestyi suomeksi myös kirjoituskokoelma Juoksuhiekka (Kvicksand, 2014), jossa Mankell käsittelee myös sairauttaan.

Arkisto