In English

Hannu Väisäselle kirjallisuuden valtionpalkinto

Hannu Väisänen

Kirjailija-kuvataiteilja Hannu Väisänen on saanut vuoden 2015 kirjallisuuden valtionpalkinnon ansiokkaasta ja monipuolisesta työstään kirjallisuuden saralla.

Valtion kirjallisuustoimikunnan perusteluista:

Hannu Väisänen teki kaunokirjallisen läpimurtonsa esikoisromaanillaan Vanikan palat vuonna 2004. Antero-saagassaan Väisänen käyttää maalauksistaan tuttuja eläviä värejä sekä limittää horisontteja kutoessaan jännitteen nuoruuttaan kommentoivan minäkertojan ja nuoremman, muistetun minän välille. Tuoreimman kaunokirjallisen teoksen Piisamiturkki ja muita kertomuksia tarinat vievät kiehtovalla tavalla mahdottomilta tuntuviin, silti mahdollisina kuvattuihin maailmoihin.

Väisänen operoi taiteenlajien rajapinnassa ja vuoropuheluttaa sanan ja kuvan suhdetta. Hän on löytänyt tarkastelupisteensä Ranskasta, joka kasvatti hänet sellaiseksi ihmisiä ja ihmisyyttä luupilla katsovaksi taiteilijaksi, joka hän nyt on. Omaäänisellä tuotannollaan Väisänen muistuttaa, ettei eletyn ja koetun tarvitse olla läsnä ja käsillä, vaan ne voivat olla rakennuspuina mielessä, kun niistä luodaan jokin oma, syvällinen ja kiehtova maailmansa – Väisäsen maailma.

Lisätietoja Hannu Väisäsestä

Arkisto