In English

Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä ja Sirpa Kähkösen Graniittimies ovat Finlandia-ehdokkaina

Palkintoraati toteaa:

Olli Jalonen, Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalosen kynä on kevyt ja käsi rento mutta lopputulos aito, todentuntuinen ja vilpittömän syvällinen. Nuoren miehen kesään mahtuu kaikki mieheksi kasvamisen vavisuttavat vaiheet, ne Jalonen kuvaa mestarillisen herkkävaistoisesti. Kirjailija on taituri tarkkailemaan ulkoisia tapahtumia sisäisten sielunliikkeiden läpi. 70-luvun työmiesten maailma on yksityiskohtaisen tunnistettava, arkisuudessaan ja koomisuudessaan vahvasti läpi eletyn oloinen. Eletään aikaa, joka asenteissaan, rakenteissaan ja ihmiskuvissaan on samalla nostalgisen mennyttä, kuin ikuista ja muuttumatontakin.

Jalosen teos on humaani, lämmin, ihmistä vajavaisuuksineen ymmärtävä, viisas ja loppuun asti vaikuttavan hallittu romaani.

Sirpa Kähkönen: Graniittimies

Graniittimiehen sivuilla leijuu venäläisten klassikoiden henki. Kerronnallisesti kahtia jakautuva kirja kertoo Petrogradin ja Leningradin ensimmäisistä vuosista ja vuosikymmenestä, vapautetun punavanki Iljan ja vaimonsa Klaran paosta Venäjälle Petrogradiin, onnenmaahan, jonka todellisuus onkin armoton, kylmä ja harmaa ja jossa lähimmät ystävätkin pettävät ja utopiat tuhoutuvat. Päähenkilöillä ei ole enää paluuta Petrogradin synkiltä, harmailta kaduilta, mutta toivo elää katulapsissa, jotka nousevat kirjassa vahvasti esille.

Sirpa Kähkönen on tehnyt teosta varten valtavasti tutkimustyötä, kulkenut Pietarin katuja, tarkkaillut ja imenyt itseensä sen tunnelman, joka kirjan sivuilla lukijansa vakuuttaa. Samalla romaani kasvaa vahvojen henkilöhahmojensa voimin yleisinhimilliseksi tutkielmaksi siitä, mistä utopioiden rakentajat tulevat, mikä heitä ajaa ja mitä heille ja heidän utopioilleen tapahtuu. Sirpa Kähkösen Graniittimies avaa lukijalleen historiaa kokemuksien ja eletyn elämän kautta ja antaa tilaa ajatella itse.

Professori Anne Brunila päättää, kuka saa kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 27.11.2014. Valintalautakunnan kuuluivat näytelmäkirjailija Sirkku Peltola (pj), filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio.

Arkisto