In English

Kuuma kotimainen elokuu

• Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia – ilmestyy 7.8. • Taavi Soininvaara: Teräsarkku – ilmestyy 6.8. • Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä – ilmestyy 13.8. • Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein – ilmestyy 12.8. • Veera Salmi: Kaikki kevään merkit – ilmestyy 15.8. • Pirjo Hassinen: Sauna Paradis – ilmestyy 19.8. • Hannu Salama: Hakemisen riemu – ilmestyy 21.8. • Jörn Donner: Poika ja isä – ilmestyy 26.8. • Kai Kajander: Supersäikeet – ilmestyy 28.8. • Otavan syyspressi 19.8. klo 13.00

Pajtim Statovcin esikoisromaani Kissani Jugoslavia kertoo juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta.

Albaaninaisen ja hänen suomalaistuneen poikansa risteävät tarinat uhkuvat vahvaa kuvallisuutta ja symboliikkaa. Jugoslavian maaseudulla naisen arvo mitataan työnteossa ja kyvyssä miellyttää miestä. Kun historian tapahtumat pirstovat maan, perhe pakenee Suomeen ja elämää uudessa kotimaassa alkavat hallita pelko ja häpeä. Poika kasvaa maassa, missä muualta tullutta käsketään tyytymään vähään ja olemaan kiitollinen. Hän ostaa itselleen kuningasboan, ja baarista löytyvä oikukas kissa johdattaa hänet matkalle menneisyyden kerroksiin. Pajtim Statovci (s. 1990) asuu Helsingissä ja opiskelee yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Kissani Jugoslavia ilmestyy 7.8.

Taavi Soininvaaran uutuustrillerissä Teräsarkussa on pääroolissa rikollisuuden ikiaikainen motiivi, raha, mutta ei setelisaaliin tai kultakuorman vaan laittomien bittien muodossa. Soininvaara on pelottavan hyvin perillä yhteiskuntamme uusimmista uhkakuvista. Tietoverkoissa tapahtuva kyberrikollisuus on maailman tuottoisimpia likaisen rahan lähteitä. Myös Suomen valtio varautuu kiireesti verkkorikollisuuden varalta – niin tosielämässä kuin Soininvaaran romaanissakin. Teräsarkku ilmestyy 6.8.

Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä on 1970-luvulle sijoittuva romaani kesästä, jona nuori mies elää elämänsä taitekohtaa, hankkii ensimmäiset kokemuksensa työelämästä, naisista ja alkoholista. ” Tuntuu että tätä romaania tehdessäni jokainen aamu oli hyvä ja jokainen päivä ehjä. Oli ihanaa upota kirjoittamisen virrassa 1970-lukuun, joka saattoi olla aineellisesti niukkaa mutta tunteissa vahvaa ja mielipiteissä ronskin rosoista. Ainakin Kekkoseen ja Vennamoon – ja naisiin ja miehiin – piti jokaisella olla näkemys. Paljon yllättävää ja uutta tuli vastaan, mutta kyllä minä eniten itseäni löysin 17-vuotiaan päähenkilö-kertojan ajatuksista ja toilailuista. Nuoruus on vuorovetten vaihtelua. ” Jalonen kertoo.

Romaanissa soivaa musiikkia voi kuunnella Spotifystä. Lista löytyy Internet-selaimelta osoitteella t.co/IOPz1b38Zw. Miehiä ja ihmisiä ilmestyy 13.8.

Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein iskee riemastuttavasti suomalaisen unelman ytimeen: tavispariskunta voittaa miljoonapotin lotossa. Härkönen tarkastelee jäljittelemättömän huumorinsa keinoin miljoonasateessa sekoilevaa pariskuntaa. Eikö raha teekään onnelliseksi? Romaani ilmestyy 12.8.

Veera Salmen esikoisromaani Kaikki kevään merkit on vähäeleisen kaunis ja hiljaisen huumorin värittämä naissukupolvien saaga. Veera Salmi (s. 1976) asuu Helsingissä ja on ammatiltaan lastentarhanopettaja. Hän on julkaissut aiemmin kolme suosittua Puluboi-lastenkirjaa. Kaikki kevään merkit ilmestyy 15.8.

Pirjo Hassisen Sauna Paradis on väkevä romaani muistamisesta, joka on aina tulkintaa ja valintoja, silloinkin, kun kyse on omasta lapsuudesta. Kirjailija Anne Hornilla oli onnellinen lapsuus. Sauna Paradis, hänen isänsä omistama yleinen sauna, oli nimensä veroinen kasvuympäristö. Kirjastovierailulla Annea puhuttelee mies, joka kertoo heidän olevan lapsuuden tuttuja. Mies on menettänyt varhain isänsä ja tuntee syyllisyyttä isän kuolemasta, jonka yksityiskohtia hänen mielensä ei suostu tavoittamaan. Koska Anne on puhunut ja kirjoittanut paljon muistamisesta mies haluaa, että Anne auttaa häntä muistamaan. Hassinen tutkii muistia ja muistamista, syyllisyyttä ja salaisuuksia samalla kun kerii auki toisiinsa lomittuvia ihmiskohtaloita. Romaani ilmestyy 19.8.

Hannu Salaman Hakemisen riemu – Harri Salmisen luistelmia –romaanissa kirjailijan alter ego väittelee sekä menneisyyden haamujen että Totuuden Hengeksi nimeämänsä mielenkuvajaisen kanssa. Salminen liukuu sulavasti varhaisvuosien nöyryytyksistä varttuneemman Harrin saavutuksiin ja menetyksiin naisten parissa ja muuallakin. Myös erään arkkipiispan esittämät syytökset, Suomenmaan kauniit ja rohkeat sekä pärjäämisen moraali joutuvat hänen armottoman luuppinsa alle. Romaani ilmestyy 21.8.

Jörn Donnerin Poika ja isä –romaanissa mystinen rikos yhdistää isän ja pojan vuosien eron jälkeen. 25-vuotias aloitteleva rikostoimittaja Erik haluaa löytää uudelleen yhteyden isäänsä, joka hylkäsi perheensä kymmenen vuotta aiemmin. Tarkan havainnoinnin ja kuivakan huumorin maustama romaani saa suorastaan dekkarimaisia piirteitä. Teos ilmestyy sekä ruotsiksi että suomeksi 26.8. Sen on suomentanut Kari Koski.

Kai Kajanderin esikoisteos Supersäikeet on huikea runollinen sukellus kosmologian, biologian, tietotekniikan ja scifin maailmoihin. Erilaisia kielirekisterejä ja mittakaavoja sekoittavan ilotulituksen lomassa kulkee myös ikiaikainen runoääni, joka kysyy ihmisen paikkaa ja osaa. – Kirja ilmestyy 28.8. Jyväskylässä asuva Kai Kajander (s. 1983) valittiin vuonna 2011 Nuori Voima -lehden parhaiden debytanttien joukkoon.

Otavan syyspressi pidetään tiistaina 19. elokuuta klo 13 alkaen toimitalon 3. kerroksessa. Paikalle saapuu kolmetoista syksyllä julkaisevaa kirjailijaa kertomaan kirjoistaan. Mukana tilaisuudessa ovat: Pirjo Hassinen, Antti Holma, Juha Itkonen, Olli Jalonen, Markku Jokisipilä, Sirpa Kähkönen, Hannu Salama, Veera Salmi, Esa Sariola, Pajtim Statovci, Tiina Tanskanen, Saku Tuominen ja Antti Tuuri. Toimittajien ilmoittautumiset 15.8. mennessä tarja.kopra@otava.fi

Arkisto